Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.
PUIK HERFSTIG

Inspiratie nodig voor recepten voor dit najaar? Wij hebben er 4 voor je op een rijtje gezet. Een lekkere vegetarische lasagne met pompoen, een heerlijke Thaise curry met pompoen, een lekkere mosterdsoep, en als toetje een puike perentaart.

Laat je inspireren door een van de uitgelichte recepten!

HERFSTIG(E)
RECEPTEN

bron:

https://miljuschka.nl/makkelijke-vegetarische-lasagne-met-pompoen/

BEREIDINGSWIJZE:

  • Stoom de blokjes pompoen in ongeveer 10 minuten zacht – de punt van een scherp mes moet er gemakkelijk in glijden. Laat kort uitdampen.

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak hierin de pompoen, de pijnboompitten en het korianderzaad 5 minuten, tot de pompoen en pijnboompitten lichtbruin zijn. Schep de uit de pan en op een bord. Dek af met aluminiumfolie.

  • Verhit de koekenpan opnieuw, als het goed is zit er nog genoeg olijfolie in (zo niet, giet er nog een scheutje bij). Fruit de sjalot 2 minuten op laag vuur. Voeg de chilipeper, knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de boerenkool toe en roerbak 5 minuten.

  • Breng intussen een grote pan gezouten water aan de kook. Leg 2 theedoeken klaar. Kook de lasagnevellen in porties (zodat ze niet gaan plakken) in 4 minuten beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, spreid ze uit over de theedoeken en houd ze warm onder aluminiumfolie.

  • Blus de boerenkool af met het citroensap, laat 1 minuut verdampen en bestrooi met zout en peper.

  • Bouw op elk bord een losse lasagne: een vel pasta met daarop steeds een laagje boerenkool, een lepel pompoen met pijnboompitten en een schepje hüttenkäse. Herhaal de laagjes nog twee keer, garneer met een scheutje extra vergine olijfolie en serveer meteen.

Recept voor circa 4 personen
Tijd: 30 min.

       BENODIGDHEDEN:

  • 600 g flespompoen draden en pitten verwijderd, in blokjes van 1 cm

  • olijfolie

  • 2 el pijnboompitten

  • ½ el korianderzaad grof gevijzeld

  • 2 sjalotten fijngesnipperd

  • 1 rode chilipeper in dunne ringen

  • 2 tenen knoflook geperst

  • 250 g gesneden boerenkool

  • zeezoutvlokken en zwarte peper

  • 12 verse lasagnevellen koelvak

  • sap van 1/2 citroen

  • 200 g hüttenkäse

VEGETARISCHE LASAGNE MET POMPOEN

       BENODIGDHEDEN:

  • 1 biologische pompoen in blokjes.

  • 1/2 broccoli stronk in roosjes

  • 1 rode paprika in blokjes

  • Olie om te bakken

  • 4 kipdijfilets met vel

  • 3 el rode currypasta

  • 1 blik kokosmelk 400 ml

  • Peper en zout

  • Verse koriander

Recept voor circa 4 personen
Tijd: 10 minuten voorbereiden, 1 uur bereidingstijd

bron:

https://miljuschka.nl/thaise-pompoencurry-uit-de-oven/

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.

  • Doe de pompoenblokjes in een kom en doe hier de currypasta bij. Roer het geheel goed om tot alles een beetje bedekt is met de curry. Verdeel ook een beetje over de kipfilets.

  • Verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat, besprenkel met olie, peper en zout. Voeg de kipdijfilets toe met het vel naar boven.

  • Rooster in totaal in de oven voor 30-45 minuten of tot de pompoen gaar is en de kip goudbruin.

  • Doe de pompoen over in een ruime ovenschaal. Giet de kokosmelk erbij en roer het geheel even door. Voeg de broccoliroosjes en de paprika toe en roer even om. Voeg de kip weer toe en bak het geheel nog eens voor 15-20 minuten in de oven.

  • Serveer met verse koriander.

BEREIDINGSWIJZE:

THAISE POMPOENCURRY UIT DE OVEN

bron:

https://miljuschka.nl/mosterdsoep/

BEREIDINGSWIJZE:

  • Bak de gesnipperde ui en de gehakte knoflook in de boter, langzaam op niet al te hoog vuur. Zodra de ui glazig is, voeg je de bloem in één keer toe.

  • Zet het vuur zacht, roer goed met een garde en bak totdat er geen klontjes meer in zitten; ongeveer 4 minuten. Let op dat het niet te bruin bakt!

  • Zet het vuur wat hoger en schenk beetje bij beetje de bouillon toe; roer tussendoor goed. Voeg halverwege het toevoegen van de bouillon ook de grove mosterd toe. Gebruik je de sherry dan is dit het moment om die ook toe te voegen.

  • Blijf roeren totdat er een lichtgebonden soep ontstaat. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Proef nog eens of het goed op smaak is en verdeel de soep over vier borden.

  • Garneer met de peterselie.

Recept voor circa 4 personen
Tijd: 25 minuten bereidingstijd

       BENODIGDHEDEN:

  • 1 ui gesnipperd

  • 1 teentje knoflook fijngehakt

  • 40 gram boter

  • 50 gram bloem

  • 1 liter bouillon kip of groente

  • 4 el grove mosterd: Limburgse of Groningse

  • 3 el droge sherry optioneel

  • 200 ml slagroom of kookroom

  • Zout en versgemalen zwarte peper

  • 4 el platte peterselie gehakt

MOSTERDSOEP

bron:

https://miljuschka.nl/perentaart-herfst-op-je-bordje/

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.

  • Schil de peren en snijd in plakken. Besprenkel met een beetje van het citroensap tegen verkleuren.

  • Meng zelfrijzend bakmeel met suiker en zout en roer melk, citroensap + rasp, eieren, olie en vanille erdoor tot een glad beslag.

  • Vet een ondiepe taartvorm of een flanvorm (niet met een losse bodem want dan loopt het eruit) in met boter of olie en giet het beslag erin. Leg de plakken peer dakpansgewijs in het beslag.

  • Bak 45-50 minuten tot de taart goudbruin is en gerezen.

  • Bestrooi met poedersuiker en serveer met slagroom

  • Notes

  • Alternatief voor de peer in plakken is om de peer door de helft te doen en die in het beslag te drukken zoals ik gedaan heb hier. Dat ziet er wel tof uit, maar beide versies kan.

BEREIDINGSWIJZE:

       BENODIGDHEDEN:

  • 4 grote peren

  • 1 citroen

  • 100 gr zelfrijzend bakmeel

  • 100 gr suiker

  • 120 ml melk

  • 2 eieren

  • 60 ml zonnebloemolie

  • 1 tl vanille essence

  • snufje zout

  • slagroom

  • poedersuiker

Recept voor circa 4 personen
Tijd: 10 minuten voorbereiding, 50 minuten bereidingstijd

PERENTAART

Klik hier om je gratis in te  schrijven voor Puik | Deel deze pagina:

PUIK HERFSTIG

Inspiratie nodig voor recepten voor dit najaar? Wij hebben er 4 voor je op een rijtje gezet. Een lekkere vegetarische lasagne met pompoen, een heerlijke Thaise pompoencurry, een lekkere mosterdsoep, en als toetje een puike perentaart.

Laat je inspireren door een van de uitgelichte recepten!

Klik hier om je gratis in te  schrijven voor Puik | Deel deze pagina:

HERFSTIG(E)
RECEPTEN

bron:

https://miljuschka.nl/makkelijke-vegetarische-lasagne-met-pompoen/

  • Stoom de blokjes pompoen in ongeveer 10 minuten zacht – de punt van een scherp mes moet er gemakkelijk in glijden. Laat kort uitdampen.

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak hierin de pompoen, de pijnboompitten en het korianderzaad 5 minuten, tot de pompoen en pijnboompitten lichtbruin zijn. Schep de uit de pan en op een bord. Dek af met aluminiumfolie.

  • Verhit de koekenpan opnieuw, als het goed is zit er nog genoeg olijfolie in (zo niet, giet er nog een scheutje bij). Fruit de sjalot 2 minuten op laag vuur. Voeg de chilipeper, knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de boerenkool toe en roerbak 5 minuten.

  • Breng intussen een grote pan gezouten water aan de kook. Leg 2 theedoeken klaar. Kook de lasagnevellen in porties (zodat ze niet gaan plakken) in 4 minuten beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, spreid ze uit over de theedoeken en houd ze warm onder aluminiumfolie.

  • Blus de boerenkool af met het citroensap, laat 1 minuut verdampen en bestrooi met zout en peper.

  • Bouw op elk bord een losse lasagne: een vel pasta met daarop steeds een laagje boerenkool, een lepel pompoen met pijnboompitten en een schepje hüttenkäse. Herhaal de laagjes nog twee keer, garneer met een scheutje extra vergine olijfolie en serveer meteen.

BEREIDINGSWIJZE:

       BENODIGDHEDEN:

  • 600 g flespompoen draden en pitten verwijderd, in blokjes van 1 cm

  • olijfolie

  • 2 el pijnboompitten

  • ½ el korianderzaad grof gevijzeld

  • 2 sjalotten fijngesnipperd

  • 1 rode chilipeper in dunne ringen

  • 2 tenen knoflook geperst

  • 250 g gesneden boerenkool

  • zeezoutvlokken en zwarte peper

  • 12 verse lasagnevellen koelvak

  • sap van 1/2 citroen

  • 200 g hüttenkäse

Recept voor circa 4 personen
Tijd: 30 min.

VEGETARISCHE LASAGNE MET POMPOEN

bron:

https://miljuschka.nl/thaise-pompoencurry-uit-de-oven/

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.

  • Doe de pompoenblokjes in een kom en doe hier de currypasta bij. Roer het geheel goed om tot alles een beetje bedekt is met de curry. Verdeel ook een beetje over de kipfilets.

  • Verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat, besprenkel met olie, peper en zout. Voeg de kipdijfilets toe met het vel naar boven.

  • Rooster in totaal in de oven voor 30-45 minuten of tot de pompoen gaar is en de kip goudbruin.

  • Doe de pompoen over in een ruime ovenschaal. Giet de kokosmelk erbij en roer het geheel even door. Voeg de broccoliroosjes en de paprika toe en roer even om. Voeg de kip weer toe en bak het geheel nog eens voor 15-20 minuten in de oven.

  • Serveer met verse koriander.

BEREIDINGSWIJZE:

       BENODIGDHEDEN:

  • 1 biologische pompoen in blokjes.

  • 1/2 broccoli stronk in roosjes

  • 1 rode paprika in blokjes

  • Olie om te bakken

  • 4 kipdijfilets met vel

  • 3 el rode currypasta

  • 1 blik kokosmelk 400 ml

  • Peper en zout

  • Verse koriander

Recept voor circa 4 personen
Tijd: 10 minuten voorbereiden, 1 uur bereidingstijd

THAISE POMPOENCURRY UIT DE OVEN

bron:

https://miljuschka.nl/mosterdsoep/

  • Bak de gesnipperde ui en de gehakte knoflook in de boter, langzaam op niet al te hoog vuur. Zodra de ui glazig is, voeg je de bloem in één keer toe.

  • Zet het vuur zacht, roer goed met een garde en bak totdat er geen klontjes meer in zitten; ongeveer 4 minuten. Let op dat het niet te bruin bakt!

  • Zet het vuur wat hoger en schenk beetje bij beetje de bouillon toe; roer tussendoor goed. Voeg halverwege het toevoegen van de bouillon ook de grove mosterd toe. Gebruik je de sherry dan is dit het moment om die ook toe te voegen.

  • Blijf roeren totdat er een lichtgebonden soep ontstaat. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Proef nog eens of het goed op smaak is en verdeel de soep over vier borden.

  • Garneer met de peterselie.

BEREIDINGSWIJZE:

       BENODIGDHEDEN:

  • 1 ui gesnipperd

  • 1 teentje knoflook fijngehakt

  • 40 gram boter

  • 50 gram bloem

  • 1 liter bouillon kip of groente

  • 4 el grove mosterd: Limburgse of Groningse

  • 3 el droge sherry optioneel

  • 200 ml slagroom of kookroom

  • Zout en versgemalen zwarte peper

  • 4 el platte peterselie gehakt

Recept voor circa 4 personen
Tijd: 25 minuten bereidingstijd

MOSTERDSOEP

bron:

https://miljuschka.nl/perentaart-herfst-op-je-bordje/

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.

  • Schil de peren en snijd in plakken. Besprenkel met een beetje van het citroensap tegen verkleuren.

  • Meng zelfrijzend bakmeel met suiker en zout en roer melk, citroensap + rasp, eieren, olie en vanille erdoor tot een glad beslag.

  • Vet een ondiepe taartvorm of een flanvorm (niet met een losse bodem want dan loopt het eruit) in met boter of olie en giet het beslag erin. Leg de plakken peer dakpansgewijs in het beslag.

  • Bak 45-50 minuten tot de taart goudbruin is en gerezen.

  • Bestrooi met poedersuiker en serveer met slagroom

  • Notes

  • Alternatief voor de peer in plakken is om de peer door de helft te doen en die in het beslag te drukken zoals ik gedaan heb hier. Dat ziet er wel tof uit, maar beide versies kan.

BEREIDINGSWIJZE:

       BENODIGDHEDEN:

  • 4 grote peren

  • 1 citroen

  • 100 gr zelfrijzend bakmeel

  • 100 gr suiker

  • 120 ml melk

  • 2 eieren

  • 60 ml zonnebloemolie

  • 1 tl vanille essence

  • snufje zout

  • slagroom

  • poedersuiker

Recept voor circa 4 personen
Tijd: 10 minuten voorbereiding, 50 minuten bereidingstijd

PERENTAART