Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Boeken schrijven over de horecaperiode
“In al die jaren horeca, zowel in Nederland als Duitsland, heb ik veel mooie dingen meegemaakt. Ik heb wel eens gezegd dat ik alles wat ik meegemaakt heb, op had moeten schrijven. Dan had ik nu een paar boeken vol en bij het lezen ervan zouden bij velen de tranen over de wangen rollen van het lachen. En waarschijnlijk ook wel tranen bij de mindere momenten die er natuurlijk ook bij horen. Het meest negatieve was wel dat we iets georganiseerd hadden voor een goed doel (KiKa) en dat we die avond drie valse biljetten van vijftig euro in de kassa hadden. Dat vond ik wel erg triest.”

Hoewel het Maarten lang niet altijd mee heeft gezeten, sluit hij toch positief af. “Ik vond het wel fijn om aan deze oproep mee te werken. Ik heb altijd met hart en ziel geprobeerd de gasten een positief gevoel mee te geven. Ook als het eens wat minder gaat; muziek en een goed gesprek kunnen wonderen verrichten.”

Reuverse gasten in Zell
Af en toe is Maarten nog in Reuver te vinden, voornamelijk om boodschappen te doen. “Veel dingen krijg je hier niet; beschuit, hagelslag, pindakaas. Dan drink ik ook nog wel eens een kopje koffie bij Luxor. Als ik bekenden tref, wordt het al snel een half uurtje later. Daarnaast zijn er veel bekenden uit Reuver bij ons in het restaurant geweest, sommigen zelfs zeer regelmatig. Die staan dan op de camping aan de Moezel in Zell en verheugen zich telkens weer op een lekkere vers bereide maaltijd van Birgit. Altijd weer leuk en meer dan voldoende gespreksstof. Zo blijf je op afstand toch een beetje op de hoogte.”

Door gezondheidsproblemen zaak te koop
Helaas laat de gezondheid Maarten nu in de steek. “Hoewel ik inmiddels wat ouder ben, is het toch moeilijk te accepteren. Handen en voeten vol artrose, hernia en nekwervels versleten. Daarnaast heb ik mijn enige goede schouder ook nog gebroken maar vanwege de artrose kon deze niet geopereerd worden. Voor de horeca niet de meest ideale situatie zal ik maar zeggen. Betalen doet mij niemand, ook niet vanuit Nederland. Tot mijn pensioen moet ik nog een tijdje maar dat ga ik hiermee niet redden. Dus is de beslissing om de zaak te koop te zetten, hoe moeilijk ook, de enige goede.”

Café Friends in Zell, Duitsland
Met zijn Duitse vriendin Birgit besluit Maarten een nieuw avontuur in Zell, Duitsland te beginnen. “Wat precies was in het begin nog niet helemaal duidelijk. Met het beschikbare geld is het ons uiteindelijk gelukt alles te regelen. Inmiddels staan we bekend als beste restaurant in Zell. Vooral bekend zijn we vanwege de Argentijnse Rumpsteaks,  runderfilet en de verse kalfslever. Birgit maakt alles zelf en dat in een heel klein keukentje van 5,5 vierkante meter. Steeds meer gasten weten de weg naar ons te vinden, zelfs vanuit de hele wereld. De naam van ons restaurant? Café Friends.”

Hersenbloeding moeder tijdens Kermis
Naast de scheiding van Willy, het slepende conflict met de buren en de gemeente was er uiteindelijk nog een zwaarwegende reden waarom Maarten met café Friends stopte. “Ik kon ook maar moeilijk omgaan met het feit dat, als ik alleen was, ik in gedachte telkens weer de brancard voor de bar zag staan, waarop mijn moeder in coma lag. Veel mensen weten nog wel dat ze op Kermis zaterdag 2014 tijdens de verkoop van consumptiemunten een hersenbloeding kreeg. Dat heeft veel bij mij veranderd. Het pand is daarna voor een appel en een ei verkocht; ik was er klaar mee.”

Langslepend conflict met de buren
Zoals bij velen bekend heeft er tevens een langslepend conflict gespeeld tussen Maarten en de buren. Door het organiseren van evenementen en het nieuwe publiek ontstond er leven in de brouwerij wat zij niet gewend waren. “We hebben destijds meerdere malen geprobeerd om de tafel te gaan zitten en deze te bespreken. Helaas, het was zinloos en werd alleen maar erger. De gemeente faalde keer op keer in hun verdediging bij de Raad van State en vervolgens was ik weer de gedupeerde; terrasvergunning weg, terras kleiner maken, limiter installeren vanwege geluidsoverlast. Een zeer vervelende tijd die ik achter me heb gelaten; te slecht voor mijn gezondheid.”

Goedkope prijzen en muntenautomaat
Friends stond bekend als het café waar de drankjes nog het goedkoopst waren. “We zijn begonnen met € 1,25 voor een pilsje. De prijs moest in mijn opinie altijd eerlijk zijn. Dus molk ik de brouwerij uit en kon door zeer goede afspraken met hun de prijzen laag houden. Ik herinner me nog dat niet alle collega’s daar blij mee waren.” Maarten schafte ook een muntenautomaat aan. Die was wel duur maar had veel voordelen, ook voor de gasten. Haalde je munten uit de automaat dan had je automatisch tien cent korting op een drankje. Bij mixdrankjes zelfs twintig cent. Dat sloeg in.”

Na een periode waarin de zaken zeer goed gaan, komen er ook tegenslagen. “Het idee om ’t Lambaerke over te nemen kwam eigenlijk van Willy maar beetje bij beetje kwam ik er steeds meer alleen voor te staan. Uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan en ben ik boven de kroeg gaan wonen. Het was een zware tijd waarbij de wereld leek te zijn ingestort. Maar schijnbaar ben ik niet voor niets een Steenbok en heb me ook daar weer uit zien te werken.

Nog niet eens zo heel erg lang geleden lagen er verspreid over de gemeente Beesel tientallen cafés. Daar zijn er inmiddels niet zo veel meer van over. Maar de herkomst, geschiedenis en bijzondere verhalen van de deze kroegen blijven gelukkig nog wel even voortbestaan. In de serie genaamd ‘Os Aje Kasteleins’ blikt Puik terug met voormalige kroegeigenaren en kasteleins van roemruchte horecagelegenheden. In deel 32 komt Maarten Snippe aan het woord. Hij runde van 2003 tot 2017 café Friends aan de Pastoor Vranckenlaan.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina:

Introductie van veel nieuwe drankjes
Naast het organiseren van thema-avonden, ging ook het assortiment met zijn tijd mee. Veel nieuwe drankjes kwamen door de vraag van gasten en door bezoek aan beurzen. “Op een gegeven moment waren bijna alle kasten vervangen door koelingen om alles op de gewenste temperatuur te kunnen serveren. Jillz, een frisse appelcider, werd in Nederland geïntroduceerd en door vernieuwing van de bar waren we een van de eersten waar het van de tap kwam. Dat werd gevierd met een heuse stripteaseshow voor de dames; een hilarische avond.”

Café voor jong en oud
Besloten wordt om ’t Lambaerke om te dopen tot café Friends. “De naam is gekozen vanwege de visie die we destijds hadden met het café. Wij wilden een ontmoetingsplaats voor vrienden creëren. Alle leeftijdsgroepen zouden respectvol met elkaar om moeten gaan en veel lol en plezier hebben. Iedereen kan van elkaar leren, of je nu jong of oud bent. Met dat in gedachten hebben we een reclamebureau in Swalmen de opdracht gegeven het bekende Friends-logo voor ons te ontwerpen.”

Vele, vele thema-avonden
’t Lambaerke was een typisch bruin café met een ietwat ouderwetse uitstraling. “Dat er iets veranderd moest worden was wel duidelijk. We wilden naast de bestaande gasten ook een nieuwe publiek aanboren. We hadden wel wat ideeën maar eigenlijk kwamen de meeste pas toen we al open waren, vooral ‘s nachts. Befaamd was de Café Friends Top 100 aller tijden waarbij bezoekers op hun favoriete liedjes konden stemme waarvan vervolgens een top 100 werd samengesteld. Veertien edities, telkens de week voor Kerstmis op een zaterdag. Daarnaast waren er talloze thema-avonden zoals de Reggae avond, British Night, Rock Night, Duitse avond, Hollandse avond, Ballermann abend, Blues Night, Metal Night, Halloween, Soultrain, Seventies and Eighties party, Sylvester party, André Hazes avond en de Vinyl avond. Tevens hadden we regelmatig live muziek maar na de problemen met de buurman alleen nog maar akoestische optredens.

PUIK VERHAAL

Niet denken maar doen
Per toeval kwam Maarten vervolgens in de horeca terecht. “Willy, mijn toenmalige vrouw, had gehoord dat ‘t Lambaerke te koop stond. We kwamen er wel eens met Reuverse kermis en Carnaval maar kenden het verder niet heel goed. We hadden ook totaal geen horeca-ervaring. Maar zoals wel vaker bij mij is het niet denken maar doen. Er werd contact gezocht met de eigenaren en na bezichtiging met de makelaar kwam de verkoop eigenlijk heel snel rond. We zijn vervolgens een tijdje mee gaan werken om de gasten te leren kennen, te leren tappen en ook om Harrie Ramaekers de tijd te geven afscheid te nemen van zijn gasten. Daar hoorde natuurlijk de nodige drank bij waardoor het goed was dat ik de honneurs waarnam.”

Maarten groeide op in Horn en volgde diverse opleidingen. “Gewerkt heb ik op verschillende plekken, waaronder bijna 20 jaar bij de meubelfabriek Leolux. Ik had daar een goede baan als leidinggevende van de serviceafdeling. Veel stress maar daar kon ik goed mee omgaan. Door de slechte economische omstandigheden moesten er echter veel mensen weg. Dat wilde ik niet afwachten dus ben ik zelf opgestapt.”

Cafe Friends - Maarten Snippe 


Ós Aje Kasteleins

Boeken schrijven over de horecaperiode
“In al die jaren horeca, zowel in Nederland als Duitsland, heb ik veel mooie dingen meegemaakt. Ik heb wel eens gezegd dat ik alles wat ik meegemaakt heb, op had moeten schrijven. Dan had ik nu een paar boeken vol en bij het lezen ervan zouden bij velen de tranen over de wangen rollen van het lachen. En waarschijnlijk ook wel tranen bij de mindere momenten die er natuurlijk ook bij horen. Het meest negatieve was wel dat we iets georganiseerd hadden voor een goed doel (KiKa) en dat we die avond drie valse biljetten van vijftig euro in de kassa hadden. Dat vond ik wel erg triest.”

Goedkope prijzen en muntenautomaat
Friends stond bekend als het café waar de drankjes nog het goedkoopst waren. “We zijn begonnen met € 1,25 voor een pilsje. De prijs moest in mijn opinie altijd eerlijk zijn. Dus molk ik de brouwerij uit en kon door zeer goede afspraken met hun de prijzen laag houden. Ik herinner me nog dat niet alle collega’s daar blij mee waren.” Maarten schafte ook een muntenautomaat aan. Die was wel duur maar had veel voordelen, ook voor de gasten. Haalde je munten uit de automaat dan had je automatisch tien cent korting op een drankje. Bij mixdrankjes zelfs twintig cent. Dat sloeg in.”

Na een periode waarin de zaken zeer goed gaan, komen er ook tegenslagen. “Het idee om ’t Lambaerke over te nemen kwam eigenlijk van Willy maar beetje bij beetje kwam ik er steeds meer alleen voor te staan. Uiteindelijk zijn we uit elkaar gegaan en ben ik boven de kroeg gaan wonen. Het was een zware tijd waarbij de wereld leek te zijn ingestort. Maar schijnbaar ben ik niet voor niets een Steenbok en heb me ook daar weer uit zien te werken.

Langslepend conflict met de buren
Zoals bij velen bekend heeft er tevens een langslepend conflict gespeeld tussen Maarten en de buren. Door het organiseren van evenementen en het nieuwe publiek ontstond er leven in de brouwerij wat zij niet gewend waren. “We hebben destijds meerdere malen geprobeerd om de tafel te gaan zitten en deze te bespreken. Helaas, het was zinloos en werd alleen maar erger. De gemeente faalde keer op keer in hun verdediging bij de Raad van State en vervolgens was ik weer de gedupeerde; terrasvergunning weg, terras kleiner maken, limiter installeren vanwege geluidsoverlast. Een zeer vervelende tijd die ik achter me heb gelaten; te slecht voor mijn gezondheid.”

Hersenbloeding moeder tijdens Kermis
Naast de scheiding van Willy, het slepende conflict met de buren en de gemeente was er uiteindelijk nog een zwaarwegende reden waarom Maarten met café Friends stopte. “Ik kon ook maar moeilijk omgaan met het feit dat, als ik alleen was, ik in gedachte telkens weer de brancard voor de bar zag staan, waarop mijn moeder in coma lag. Veel mensen weten nog wel dat ze op Kermis zaterdag 2014 tijdens de verkoop van consumptiemunten een hersenbloeding kreeg. Dat heeft veel bij mij veranderd. Het pand is daarna voor een appel en een ei verkocht; ik was er klaar mee.”

Café Friends in Zell, Duitsland
Met zijn Duitse vriendin Birgit besluit Maarten een nieuw avontuur in Zell, Duitsland te beginnen. “Wat precies was in het begin nog niet helemaal duidelijk. Met het beschikbare geld is het ons uiteindelijk gelukt alles te regelen. Inmiddels staan we bekend als beste restaurant in Zell. Vooral bekend zijn we vanwege de Argentijnse Rumpsteaks,  runderfilet en de verse kalfslever. Birgit maakt alles zelf en dat in een heel klein keukentje van 5,5 vierkante meter. Steeds meer gasten weten de weg naar ons te vinden, zelfs vanuit de hele wereld. De naam van ons restaurant? Café Friends.”

Door gezondheidsproblemen zaak te koop
Helaas laat de gezondheid Maarten nu in de steek. “Hoewel ik inmiddels wat ouder ben, is het toch moeilijk te accepteren. Handen en voeten vol artrose, hernia en nekwervels versleten. Daarnaast heb ik mijn enige goede schouder ook nog gebroken maar vanwege de artrose kon deze niet geopereerd worden. Voor de horeca niet de meest ideale situatie zal ik maar zeggen. Betalen doet mij niemand, ook niet vanuit Nederland. Tot mijn pensioen moet ik nog een tijdje maar dat ga ik hiermee niet redden. Dus is de beslissing om de zaak te koop te zetten, hoe moeilijk ook, de enige goede.”

Reuverse gasten in Zell
Af en toe is Maarten nog in Reuver te vinden, voornamelijk om boodschappen te doen. “Veel dingen krijg je hier niet; beschuit, hagelslag, pindakaas. Dan drink ik ook nog wel eens een kopje koffie bij Luxor. Als ik bekenden tref, wordt het al snel een half uurtje later. Daarnaast zijn er veel bekenden uit Reuver bij ons in het restaurant geweest, sommigen zelfs zeer regelmatig. Die staan dan op de camping aan de Moezel in Zell en verheugen zich telkens weer op een lekkere vers bereide maaltijd van Birgit. Altijd weer leuk en meer dan voldoende gespreksstof. Zo blijf je op afstand toch een beetje op de hoogte.”

Hoewel het Maarten lang niet altijd mee heeft gezeten, sluit hij toch positief af. “Ik vond het wel fijn om aan deze oproep mee te werken. Ik heb altijd met hart en ziel geprobeerd de gasten een positief gevoel mee te geven. Ook als het eens wat minder gaat; muziek en een goed gesprek kunnen wonderen verrichten.”

Klik hier om je gratis in te  schrijven voor Puik | Deel deze pagina:

Introductie van veel nieuwe drankjes
Naast het organiseren van thema-avonden, ging ook het assortiment met zijn tijd mee. Veel nieuwe drankjes kwamen door de vraag van gasten en door bezoek aan beurzen. “Op een gegeven moment waren bijna alle kasten vervangen door koelingen om alles op de gewenste temperatuur te kunnen serveren. Jillz, een frisse appelcider, werd in Nederland geïntroduceerd en door vernieuwing van de bar waren we een van de eersten waar het van de tap kwam. Dat werd gevierd met een heuse stripteaseshow voor de dames; een hilarische avond.”

Café voor jong en oud
Besloten wordt om ’t Lambaerke om te dopen tot café Friends. “De naam is gekozen vanwege de visie die we destijds hadden met het café. Wij wilden een ontmoetingsplaats voor vrienden creëren. Alle leeftijdsgroepen zouden respectvol met elkaar om moeten gaan en veel lol en plezier hebben. Iedereen kan van elkaar leren, of je nu jong of oud bent. Met dat in gedachten hebben we een reclamebureau in Swalmen de opdracht gegeven het bekende Friends-logo voor ons te ontwerpen.”

Vele, vele thema-avonden
’t Lambaerke was een typisch bruin café met een ietwat ouderwetse uitstraling. “Dat er iets veranderd moest worden was wel duidelijk. We wilden naast de bestaande gasten ook een nieuwe publiek aanboren. We hadden wel wat ideeën maar eigenlijk kwamen de meeste pas toen we al open waren, vooral ‘s nachts. Befaamd was de Café Friends Top 100 aller tijden waarbij bezoekers op hun favoriete liedjes konden stemme waarvan vervolgens een top 100 werd samengesteld. Veertien edities, telkens de week voor Kerstmis op een zaterdag. Daarnaast waren er talloze thema-avonden zoals de Reggae avond, British Night, Rock Night, Duitse avond, Hollandse avond, Ballermann abend, Blues Night, Metal Night, Halloween, Soultrain, Seventies and Eighties party, Sylvester party, André Hazes avond en de Vinyl avond. Tevens hadden we regelmatig live muziek maar na de problemen met de buurman alleen nog maar akoestische optredens.

Niet denken maar doen
Per toeval kwam Maarten vervolgens in de horeca terecht. “Willy, mijn toenmalige vrouw, had gehoord dat ‘t Lambaerke te koop stond. We kwamen er wel eens met Reuverse kermis en Carnaval maar kenden het verder niet heel goed. We hadden ook totaal geen horeca-ervaring. Maar zoals wel vaker bij mij is het niet denken maar doen. Er werd contact gezocht met de eigenaren en na bezichtiging met de makelaar kwam de verkoop eigenlijk heel snel rond. We zijn vervolgens een tijdje mee gaan werken om de gasten te leren kennen, te leren tappen en ook om Harrie Ramaekers de tijd te geven afscheid te nemen van zijn gasten. Daar hoorde natuurlijk de nodige drank bij waardoor het goed was dat ik de honneurs waarnam.”

Maarten groeide op in Horn en volgde diverse opleidingen. “Gewerkt heb ik op verschillende plekken, waaronder bijna 20 jaar bij de meubelfabriek Leolux. Ik had daar een goede baan als leidinggevende van de serviceafdeling. Veel stress maar daar kon ik goed mee omgaan. Door de slechte economische omstandigheden moesten er echter veel mensen weg. Dat wilde ik niet afwachten dus ben ik zelf opgestapt.”

Nog niet eens zo heel erg lang geleden lagen er verspreid over de gemeente Beesel tientallen cafés. Daar zijn er inmiddels niet zo veel meer van over. Maar de herkomst, geschiedenis en bijzondere verhalen van de deze kroegen blijven gelukkig nog wel even voortbestaan. In de serie genaamd ‘Os Aje Kasteleins’ blikt Puik terug met voormalige kroegeigenaren en kasteleins van roemruchte horecagelegenheden. In deel 32 komt Maarten Snippe aan het woord. Hij runde van 2003 tot 2017 café Friends aan de Pastoor Vranckenlaan.

Cafe Friends - Maarten Snippe 


Ós Aje Kasteleins

PUIK VERHAAL

PUIK VERHAAL