Deze publicatie maakt gebruik van cookies

We gebruiken functionele en analytische cookies om onze website te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om gepersonaliseerde advertenties op social media weer te geven. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies.


200gr bloem
1 ei                                     75gr koude boter
75gr suiker            Theelepel speculaaskruiden                2 peren
1 eetlepel amandelschaafsel          100gr amandelspijs

Speculaas crumble taartjes met peer

Mini taartjes met een vulling van peer en amandelspijs en een krokante topping

BEREIDING

Verwarm de oven op 180 graden. Meng de suiker met 150 gr bloem en de speculaaskruiden. Snijd de boter in stukjes en meng met je vingers door het meel tot een kruimelig mengsel. Doe ongeveer ⅓ deel in een apart kommetje, dit wordt de topping. Meng het ei en nog 50 gr extra bloem door ⅔ deel van het kruimeldeeg en kneed tot een soepel deeg. Vet de taartvormpjes in met een beetje boter of olie. Rol het soepele deeg uit en haal hier rondjes uit iets groter dan de taartvormpjes en bekleed ze hiermee. Verdeel het amandelspijs in stukjes en verdeel over de bodems. Snijd de peren in stukjes en verdeel deze over het spijs. Meng het amandelschaafsel met het overgebleven kruimeldeeg en verdeel over de vormpjes. Bak ze in 25 minuten gaar en mooi bruin.

Materialen

Ingrediënten

6 vormpjes á 10 centimeter

BAKRECEPT | 30 MINUTEN + 25 MINUTEN OVENTIJD | 6 STUKS

Speculaas tiramisu met mandarijn

Tiramisu met laagjes room en speculaas met frisse partjes mandarijn. Leuk als sinterklaasrecept of als feestelijk dessert.

BEREIDING

Zet de koffie en laat afkoelen. Versnel eventueel het proces door het kopje in de koelkast te zetten. Mix de slagroom met de vanillesuiker lobbig. Mix dan de mascarpone er doorheen samen met de speculaaskruiden. Snijd de partjes mandarijn doormidden. Breek de speculaasjes in grove stukken. Meng eventueel een scheutje amaretto door de koffie. Dip de speculaasjes in de koffie.Verdeel een beetje van het roommengsel over de bodem van de glaasjes. Verdeel de speculaasjes over het roommengsel. Leg wat partjes mandarijn hierop. Maak nog een laag van room, speculaas en mandarijn en sluit af met wat room. Bestrooi de bovenzijde met een beetje cacao en garneer met wat mandarijn. Serveer direct of laat nog wat opstijven in de koelkast.

Tip: bewaar de speculaas tiramisu maximaal 3 dagen in de koelkast. Je kunt ook een vierkante schaal gebruiken om deze tiramisu in te maken i.p.v. glaasjes. Vervang de koffie door chocolademelk of decafé koffie voor een kidsproof variant.

Materialen

Ingrediënten

mixer                                 4 glaasjes


3 mandarijnen of 1 blikje mandarijntjes. 250gr mascarpone   250ml slagroom
1 zakje vanillesuiker (á 8gr)
1 kop koffie
½ theelepel speculaas kruiden    
12 speculaasjes
Cacao om te garneren


Optioneel: Amaretto 

NAGERECHT |  30 MINUTEN | 4 PERSONEN

4 stuks (punt)paprika
1000gr kruimige aardappels (geschild)
2 uitjes
90gr margarine (plantaardig)
Scheutje melk (plantaardig).                         4 handjes rucola
Peper en zout

Stamppot met paprika

Probeer eens deze verrassende stamppot met gebakken paprika, oude kaas en rucola. Een heerlijke combinatie en weer eens iets anders dan de standaard stamppot.

BEREIDING

Schil de aardappels en kook de aardappels in ca. 15 minuten gaar. Hak het uitje fijn. Smelt een klein beetje boter of margarine in een koekenpan en fruit de ui aan. Hak de paprika’s in blokjes en bak even mee. Aardappels klaar? Zet het vuur uit, giet ze af en doe ze terug in de pan en leg de deksel erop. Stamp de aardappels fijn en voeg de margarine, melk, peper en zout toe en meng door elkaar. Doe dan de gebakken paprika en uitje erbij en schep er doorheen. Roer als laatste de rucola en de geraspte oude kaas erdoor. Zijn de paprika’s niet in het seizoen? Kies dan voor paprika’s in pot.

Materialen

Ingrediënten

Staafmixer

HOOFDGERECHT | 2 4 MINUTEN | 4PERSONEN

Linzensoep met chorizo

Stevige linzensoep met frisse koriander-yoghurt en kleine blokjes chorizo.

BEREIDING

Hak de ui en en knoflook fijn en fruit 4 a 5 minuten in olijfolie. Voeg het komijnzaad, kurkuma en korianderzaad toe en laat al roerend 2 minuten meekoken. Blus af met de bouillon en voeg de linzen toe en laat 20 minuten op zacht vuur koken. Hak ondertussen de koriander fijn en meng met de yoghurt en citroensap. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Roer de tomaten door de soep en kook nog 5 minuten mee. Pureer de soep met een staafmixer. Schep de soep in kommetjes en schep een lepel van het koriander-yoghurtmengsel er op. Garneer de soep met kleine blokjes chorizo.

Materialen

Ingrediënten

Staafmixer

1,5 liter groentebouillon
2 teentjes knoflook
1 ui
1 theel gemalen komijnzaad
1 theel kurkuma
½ theel gemalen korianderzaad
2 eetl olijfolie
275 gr linzen
400 gr tomaten in stukjes uit blik
6 eetl griekse yoghurt
Verse koriander
1 eetl citroensap
Peper en zout
100 gr chorizo

https://www.leukerecepten.nl/recepten/linzensoep-met-chorizo/

VOORGERECHT | 40 MINUTEN |6 PERSONEN

Klik hier om je gratis in te  schrijven voor Puik | Deel deze pagina:

WONDERLIJKE
WINTER

Heerlijke verwarmende gerechten voor in de winter zoals ovenschotels, stamppotten en stoofschotels. Op deze pagina vind je een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht en als bonus nog een leuk bakrecept. Deze recepten zijn heerlijk om in de winterperiode te maken.

Winterse Gerechten


200gr bloem
1 ei                                     75gr koude boter
75gr suiker            Theelepel speculaaskruiden                2 peren
1 eetlepel amandelschaafsel          100gr amandelspijs

Speculaas crumble taartjes met peer

Mini taartjes met een vulling van peer en amandelspijs en een krokante topping

BAKRECEPT | 30 MINUTEN + 25 MINUTEN OVENTIJD | 6 STUKS

BEREIDING

Verwarm de oven op 180 graden. Meng de suiker met 150 gr bloem en de speculaaskruiden. Snijd de boter in stukjes en meng met je vingers door het meel tot een kruimelig mengsel. Doe ongeveer ⅓ deel in een apart kommetje, dit wordt de topping. Meng het ei en nog 50 gr extra bloem door ⅔ deel van het kruimeldeeg en kneed tot een soepel deeg. Vet de taartvormpjes in met een beetje boter of olie. Rol het soepele deeg uit en haal hier rondjes uit iets groter dan de taartvormpjes en bekleed ze hiermee. Verdeel het amandelspijs in stukjes en verdeel over de bodems. Snijd de peren in stukjes en verdeel deze over het spijs. Meng het amandelschaafsel met het overgebleven kruimeldeeg en verdeel over de vormpjes. Bak ze in 25 minuten gaar en mooi bruin.

Materialen

Ingrediënten

6 vormpjes á 10 centimeter

Speculaas tiramisu met mandarijn

Tiramisu met laagjes room en speculaas met frisse partjes mandarijn. Leuk als sinterklaasrecept of als feestelijk dessert.

NAGERECHT |  30 MINUTEN | 4 PERSONEN

BEREIDING

Zet de koffie en laat afkoelen. Versnel eventueel het proces door het kopje in de koelkast te zetten. Mix de slagroom met de vanillesuiker lobbig. Mix dan de mascarpone er doorheen samen met de speculaaskruiden. Snijd de partjes mandarijn doormidden. Breek de speculaasjes in grove stukken. Meng eventueel een scheutje amaretto door de koffie. Dip de speculaasjes in de koffie.Verdeel een beetje van het roommengsel over de bodem van de glaasjes. Verdeel de speculaasjes over het roommengsel. Leg wat partjes mandarijn hierop. Maak nog een laag van room, speculaas en mandarijn en sluit af met wat room. Bestrooi de bovenzijde met een beetje cacao en garneer met wat mandarijn. Serveer direct of laat nog wat opstijven in de koelkast.

Tip: bewaar de speculaas tiramisu maximaal 3 dagen in de koelkast. Je kunt ook een vierkante schaal gebruiken om deze tiramisu in te maken i.p.v. glaasjes. Vervang de koffie door chocolademelk of decafé koffie voor een kidsproof variant.

Materialen

Ingrediënten

mixer                                 4 glaasjes


3 mandarijnen of 1 blikje mandarijntjes. 250gr mascarpone   250ml slagroom
1 zakje vanillesuiker (á 8gr)
1 kop koffie
½ theelepel speculaas kruiden    
12 speculaasjes
Cacao om te garneren


Optioneel: Amaretto 

HOOFDGERECHT | 2 4 MINUTEN | 4PERSONEN

4 stuks (punt)paprika
1000gr kruimige aardappels (geschild)
2 uitjes
90gr margarine (plantaardig)
Scheutje melk (plantaardig).     4 handjes rucola
Peper en zout

Stamppot met paprika

Probeer eens deze verrassende stamppot met gebakken paprika, oude kaas en rucola. Een heerlijke combinatie en weer eens iets anders dan de standaard stamppot.

BEREIDING

Schil de aardappels en kook de aardappels in ca. 15 minuten gaar. Hak het uitje fijn. Smelt een klein beetje boter of margarine in een koekenpan en fruit de ui aan. Hak de paprika’s in blokjes en bak even mee. Aardappels klaar? Zet het vuur uit, giet ze af en doe ze terug in de pan en leg de deksel erop. Stamp de aardappels fijn en voeg de margarine, melk, peper en zout toe en meng door elkaar. Doe dan de gebakken paprika en uitje erbij en schep er doorheen. Roer als laatste de rucola en de geraspte oude kaas erdoor. Zijn de paprika’s niet in het seizoen? Kies dan voor paprika’s in pot.

Materialen

Ingrediënten

Staafmixer

Linzensoep met chorizo

Stevige linzensoep met frisse koriander-yoghurt en kleine blokjes chorizo.

BEREIDING

Hak de ui en en knoflook fijn en fruit 4 a 5 minuten in olijfolie. Voeg het komijnzaad, kurkuma en korianderzaad toe en laat al roerend 2 minuten meekoken. Blus af met de bouillon en voeg de linzen toe en laat 20 minuten op zacht vuur koken. Hak ondertussen de koriander fijn en meng met de yoghurt en citroensap. Breng op smaak met een beetje peper en zout. Roer de tomaten door de soep en kook nog 5 minuten mee. Pureer de soep met een staafmixer. Schep de soep in kommetjes en schep een lepel van het koriander-yoghurtmengsel er op. Garneer de soep met kleine blokjes chorizo.

https://www.leukerecepten.nl/recepten/linzensoep-met-chorizo/

VOORGERECHT | 40 MINUTEN |6 PERSONEN

Materialen

Ingrediënten

Staafmixer

1,5 liter groentebouillon
2 teentjes knoflook
1 ui
1 theel gemalen komijnzaad
1 theel kurkuma
½ theel gemalen korianderzaad
2 eetl olijfolie
275 gr linzen
400 gr tomaten in stukjes uit blik
6 eetl griekse yoghurt
Verse koriander
1 eetl citroensap
Peper en zout
100 gr chorizo

Klik hier om je gratis in te  schrijven voor Puik | Deel deze pagina:

WONDERLIJKE
WINTER

Heerlijke verwarmende gerechten voor in de winter zoals ovenschotels, stamppotten en stoofschotels. Op deze pagina vind je een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht en als bonus nog een leuk bakrecept. Deze recepten zijn heerlijk om in de winterperiode te maken.

Winterse Gerechten