PUIK NIEUWS

PUIK NIEUWS

CORONACARNAVAL MET BOEKEN

Afgelopen week verscheen Vastelaovend. Vertelt, Verteld, Vertel! van Peter Winkels, een vrolijke studie over het verschijnsel carnaval in de literatuur. Het boek heeft de ondertitel Literatuur en carnaval, Vastelaovend en de Limburgse Letteren, waaruit duidelijk wordt dat de nadruk ligt op onze eigen regio.

Vastelaovend is vooral vieren, carnaval beleven. Dat zien we terug in de teksten van Vastelaovend.Vertelt, Verteld, Vertel! De schrijver deed onderzoek naar de literaire weergave van het feest binnen de Nederlandstalige letterkunde en vond ruim 70 teksten, vanaf eind negentiende eeuw tot en met bijna gisteren, van vierregelige verzen tot complete romans. Het boek ligt in het verlengde van Winkels’ bijdragen aan De geschiedenis van de literatuur in Limburg (2016) en richt zich vooral op Limburg. Maar er wordt ook verder gekeken, in de Nederlandse letteren en elders, met veel sprekende citaten. Een aantal gedichten, verhalen en romanfragmenten wordt integraal weergegeven, zodat er een soort bloemlezing ontstaat. Het boek biedt in de dagen van Prins Conona misschien een alternatief voor het daadwerkelijk carnaval vieren. De illustraties van Limburgse kunstenaars -tekeningen, schilderijen, boekomslagen en foto’s uit grofweg de afgelopen honderd jaar - ondersteunen dit Vastelaovend-geveul. Het speciaal ontworpen schilderij van Sjer Jacobs op het omslag vormt daarvan de bekroning. Jan van Mersbergen schreef een nawoord. Vastelaovend vertelt, verteld, vertel! laat Carnaval 2021 - zonder COVID 19,maar met literatuur - rondzingen in een polonaise van boeken.

Peter Winkels Vastelaovend Vertelt, Verteld, Vertel! Literatuur en Carnaval, Vastelaovend en de Limburgse Letteren, 192 bladzijden, €24,90, ISBN: 979461550743, een uitgave van Jon Winkels| Den Bosch, te koop in de betere boekhandel en via Internet.

Afgelopen vrijdag heeft Prins Sjoerd II van de Windjbuujels namens Peter Winkels live op L1-radio het eerste exemplaar aangeboden aan Tom Doesborg, de carnavalscoördinator van de regionale omroep.


- Advertentie -HET REUVERS MANNENKOOR START MET LIVESTREAM REPETITIES

Het Reuvers Mannenkoor (RMK), een van de meer innovatieve mannenkoren in Limburg, start met livestream repetities via YouTube per 6 januari 2021. Zij tonen hiermee aan dat zelfs in coronatijd het muziekleven niet stil hoeft te staan. “Met de introductie van livestream repetities, beantwoorden wij de uitdagingen die aan ons gesteld worden in coronatijd”, vertelt Fred Stous, voorzitter van het Reuvers Mannenkoor. “Wij verwachten dat Corona nog wel een tijdje voor bijzonder moeilijke omstandigheden voor repetities en concerten in de koorwereld zal zorgen. Ook denken we, dat het concertseizoen 2021 voor ons verloren zal gaan, wanneer we nu geen stap vooruit zetten. Niet alleen kunnen we zo onze muziek samen oefenen, maar is deze manier van repeteren ook belangrijk voor ons verenigingsgevoel en onze samenhorigheid. We willen onze leden in staat stellen, te blijven deelnemen aan het koor en te blijven groeien in hun kunnen.”

Hoe gaat deze livestream repetitie in zijn werk? De dirigent van het Reuvers Mannenkoor, Hennie Ramaekers, heeft op YouTube een eigen kanaal geopend. Hiervan stuurt hij een link naar de RMK-leden. De RMK-leden moeten deze link openen en kunnen zo op afstand de repetitie volgen. “Dit is voor mij de eerste keer in 50 jaar dat ik een repetitie online doe” vertelt Hennie Ramaekers met gepaste trots. “Dat gaat echter veel beter dan zelfs ik had verwacht.”

Enthousiast “Dat was erg leuk” vertelt Guus Levels, een van de senior leden van het RMK, over de eerste livestream repetitie. “Ik voel me (mede)verantwoordelijk voor de continuïteit en de kwaliteit van het koor en alleen al daarom doe ik graag mee. Dat het daarbij ook nog leuk is, is mooi meegenomen.”

Modernste koor in de omstreek “Het bestuur heeft nog veel meer plannen” vertelt Fred Strous verder. “We onderzoeken nu of we van de nood een deugd gaan maken en mogelijk in toekomst (een gedeelte van) onze cursus voor nieuwe leden ‘ontdek-je-stem’ digitaal online te doen. Ook kijken we of we in de toekomst een mix kunnen maken van life repeteren en deelrepetities (bijvoorbeeld enkel de baritons) via deze livestream.

Wij proberen van het RMK een van de modernste koren in Reuver en omstreken te maken!

Als iemand interesse heeft om mee te doen, neem dan gerust contact op (fstrous@ziggo.nl), dan zorg ik wel voor de juiste weg in onze vereniging en de juiste link om mee te kunnen doen.”

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies


LUNCHGERECHT MET GRATIS KOP KOFFIE

Bestel je van onze kaart een lunchgerecht, een baguette-kroket bijvoorbeeld! Dan krijg je daar 's middags nog steeds een gratis kop Coffee to Go bij. Menukaart:

Foto- en tekstbron: Peter Winkels / Reuvers Mannenkoor / Luxor Reuver

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: