PUIK COLUMN

Nicole van Dijk-Engbrocks

ALLES MOET GELEERD WORDEN!

Ik lees altijd vol enthousiasme de wekelijkse column in Puik. Daarbij spreken de artikelen die over het gezinsleven gaan me erg aan. Nou heb ik het geluk dat wij ook een gezin hebben en dan één waar je een boek over kunt schrijven. Maar laat ik maar eens beginnen met deze column.

Vorig jaar was het zover, onze dochter werd 19 jaar en vond haar kamer niet meer helemaal bij haar leeftijd passen. Daar had ze natuurlijk gelijk in. De roze en glitterperiode had ze al lang achter zich gelaten en laten we eerlijk zijn met een opfrisbeurt is sowieso niks mis. Dus ging ze aan de slag. Er hoeft niet teveel geïnvesteerd te worden geeft ze aan, over pakweg vijf jaar wil ze toch het huis uit en gaan samenwonen. Zo gezegd, zo gedaan. Plannen worden gemaakt, de indeling van bed/kast en spiegel worden bepaald en ook de kleur van de muren wordt definitief. Na een week dubben en knopen doorhakken was alles rond en werd er eindelijk actie ondernomen.

"ZO'N EMMER KOST ONS ZO'N € 225,00"


Vroeg opstaan (11.00 uur) en naar de Gamma gaan, stond op de planning. Hoeveel latex zullen we nodig hebben was de eerste vraag? Begin maar eerst eens met meten hoeveel vierkante meter je moet verven, hebben we haar uitgelegd. Na ongeveer een kwartiertje meten kwam ze weer naar beneden. We (haar vriend heeft meegeholpen) hebben alles gemeten, alleen de muur waar de kast voor staat niet. Die kunnen we niet meten? ‘Euh, hoezo niet?’, was onze eerste vraag. ‘Ja duhh, daar staat de kast toch voor!’. Toen we uitgelachen waren hebben we verteld dat ze gewoon langs de kast kan meten. Net doen alsof de kast er niet staat, dat lukt ook met rommel op haar kamer, dat moet dus lukken. Het hoeft niet op de centimeter af gemeten te worden. Lichtelijk geïrriteerd ging ze weer de trap op om opnieuw te meten en na een tijdje kregen we een berekening van alle muren, hoeken en gaten met tekening en al waar je U tegen zegt. Het kwam er op neer dat ze ongeveer 25 vierkante meter moesten verven. Daar gingen ze, op weg naar de Gamma. We hadden haar al gewaarschuwd dat ze niet moest schrikken van de prijs van een emmer muurverf, maar jawel hoor nog geen half uur de deur uit en daar belde ze al. ‘Mam, die latex op kleur is wel heel erg duur. Zo’n emmer kost ons zo’n € 225,00.’ Daar schrok ik ook wel even van. Dat zou een duur muurtje worden op deze manier. En dat was niet de bedoeling toch? ‘Moeten we die toch kopen?’, was de vraag (op dat moment was ik blij dat mijn dochter haar kamer ging verven want zoonlief zou zonder blikken of blozen die emmer muurverf van € 225,00 gekocht hebben, pap en mam betalen toch!). ‘Weet je wat’, zei ik, ‘kom terug naar huis en dan gaan we even bij DHZ (toen bestond die nog) vragen, volgens mij hebben ze die kleur ook en vast stukken goedkoper.’ Zodra de verbinding verbroken was zat ik te denken, dat kan toch nooit kloppen. Een emmer Latex is duur, maar zó duur? Terug thuis toch maar even navragen bij dochterlief en schoonzoon. ‘Wat hebben jullie precies uitgezocht? Was het een speciale muurverf dan?’ Of een hele aparte kleurenmix?. Nou zeiden ze, een emmer muurverf in die kleur van dat merk kost zo’n € 225,00 dat hadden ze duidelijk gevraagd. En dat was voor 25 vierkante meter? Ja hoor dat was een emmer van 25 liter. 25 LITER?! ‘Lieverd, je hebt maar verf nodig voor 25 vierkante meter, dat zal ongeveer zo’n 2,5 liter latex zijn. Wil je het hele huis en dat van de buren mee schilderen?’ Inmiddels past haar kamer weer bij haar volwassen leeftijd. De muren zijn prachtig geworden (nadat er 2,5 liter latex bij DHZ was gekocht). Wat een verstandige dochter hebben we toch, dat ze toch even naar huis heeft gebeld. Anders zaten we nu nog met 22,5 liter muurverf in de maag. Natuurlijk houden we haar er nog regelmatig mee voor de gek. Maar dit vergeet ze nooit meer en wij ook niet.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: