PUIK NIEUWS

PUIK NIEUWS

UITZENDING GEMIST? HIER IS MIJN VADERLAND: BEESEL

NU OOK OP YOUTUBE

In “Hier is mijn vaderland” bezoekt filmmaker Maurice Nijsten de gemeente Beesel die bestaat uit 3 kernen: Beesel, Reuver en Offenbeek. De aflevering maakt deel uit van zes programma's over kleinere Limburgse gemeenten, waarbij dorpskernen meestal nog een hechte gemeenschap vormen, te zien aan uitingen van cultuur, verenigingsleven, opmerkelijke initiatieven, jong talent, muzikale items, het “eigene” et cetera. Enkele onderwerpen die aan bod komen in deze aflevering over gemeente Beesel zijn de kleiwarenindustrie in Offenbeek, het Reuvers volkslied van Nol Wassen en de rol die muziek heeft in de gemeenschap. Bijzonder is ook het draaksteken dat elke 7 jaar in Beesel wordt opgevoerd. Voor je Beesel binnenrijdt word je welkom geheten door een gigantische draak, gemaakt door kunstenaar Rik van Rijswick. Kenmerkende gebouwen zijn onder meer de korenmolen de Grauwe Beer en het Heiliig Hartklooster. Diverse verenigingen komen aan bod in deze documentaire.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Gemeente Beesel ligt in Noord-Limburg aan de oostzijde van de Maas en grenst aan de gemeentes Venlo en Roermond. Ook is er een strategische samenwerking met de Duitse buurgemeente Burggemeinde Brüggen. Bob Vostermans (sinds januari 2020 burgemeester in Beesel) is trots op de gemeente en haar inwoners.


AFSCHEID ALICE GORT-SWITYNK VAN SOEP-TIJD!

Op een dag kan Soep-Tijd! weer doorgaan, maar nu nemen we afscheid van Alice Gort-Switynk, omdat zij gaat verhuizen. Hele mooie bloemen als dank! Houd jij van organiseren, ben je sociaal en een echte coördinator, heb je een keer in de maand een zondagmiddag vrij voor ontmoeting en draag je Soep-Tijd! een warm hart toe? Meld je dan aan als nieuwe vrijwilliger, voor Soep-Tijd! Is het iets voor jou of wil je meer informatie? Meld je dan via bestuur@kernoffenbeek.nl


HUISARTSEN EN MEDISCH SPECIALISTEN MAKEN ZICH

ZORGEN OVER ZORGMIJDING

De artsen zien dat patiënten een bezoek aan de huisarts, de spoedpost of het ziekenhuis onnodig vermijden. De indruk bestaat dat patiënten dit contact uitstellen tot zij meer klachten krijgen.

Laat de huisarts en medisch specialist beoordelen hoe ernstig uw klacht is

Huisarts Frank van Kemenade waarschuwt: “Het kan echt gevaarlijk zijn. Mijn eerste oproep is dus: bij klachten waarbij je normaal de huisarts belt, doe dat nu ook. Laat de beoordeling van de ernst van uw klacht, over aan de huisarts of medisch specialist. Wij luisteren heel goed naar uw verhaal en beoordelen of u moet komen of dat het consult telefonisch kan plaatsvinden. Wij houden ons uiteraard strikt aan de maatregelen om op een veilige manier zorg te verlenen.”

Meer melanomen gemist dit jaar

Ook VieCuri ziet dat veel patiënten het ziekenhuis mijden. Dermatologen zien een flinke afname in het aantal patiënten dat zich meldt met plekjes die kunnen duiden op huidkanker. Dr. Kasia Gostyńska, dermatoog bij VieCuri, maakt zich zorgen: “We zijn normaal gesproken een druk bezochte polikliniek maar merken nu dat we ruimte over hebben tijdens onze spreekuren. Ook landelijk is dit het geval: uit onderzoek is gebleken dat er in 2020 naar schatting 1345 minder melanomen gezien zijn dan het gemiddelde van 2015-2019. Heeft u een plekje of bultje dat u niet vertrouwt, vertel het dan aan uw huisarts. Als we er op tijd bij zijn, kunnen we vaak veel ellende voorkomen.”

Patiënt dermatologie was er op tijd bij

Mevrouw Driessen is één van de patiënten bij wie gelukkig erger werd voorkomen. Driessen merkte sinds een paar weken een vreemde plek op haar rug. De huisarts vertrouwde het niet en stuurde haar door naar VieCuri waar zij snel terecht kon. Tijdens een kleine chirurgische ingreep werd de plek, die een voorstadium van een melanoom bleek te zijn, verwijderd. Er volgt een nabehandeling en dan is zij in principe klaar met het traject. Driessen: “Het is belangrijk dat je in deze tijd niet alleen in een ernstige situatie in het ziekenhuis terecht kunt, maar ook voor een kleine ingreep. En ga dan ook vooral. Bij mij is het afwachten hoe het zich verder ontwikkelt, maar het vooruitzicht is vooralsnog goed.”

Poliklinische afspraken

VieCuri doet er alles aan om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan. Dat lukt ook voor het overgrote deel. De afspraken bij de poliklinieken gaan gewoon door tenzij patiënten gebeld worden door het ziekenhuis. Dr. Gostyńska: “Het is belangrijk dat we controles blijven uitvoeren bij patiënten; deze afspraken zijn er niet voor niets. VieCuri is een veilige omgeving door alle maatregelen die getroffen zijn. We roepen iedereen dus op: kom vooral naar uw afspraak en meld het vooraf als u corona-achtige klachten heeft of positief getest bent.”

Foto- en tekstbron: gemeente Beesel / Kernoverleg Offenbeek / VieCuri

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: