18 NOVEMBER 2020 DAG VAN DE COPD

COPD is een longziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en de energie is minder.

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).

Als je COPD hebt is ademen moeilijk omdat de longen beschadigd zijn. Iemand met COPD heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dagelijkse dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.

De longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo'n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

COPD is een verzamelnaam voor: Chronische Bronchitis : Bij chronische bronchitis zijn de bronchieen steeds ontstoken. De bronchieen zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Daardoor maakt het lichaam meer slijm aan en is ademen lastiger. Longemfyseem: Bij longemfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt. En dat je afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kan de patient benauwd worden.

In ons land hebben zo'n 600.000 mensen COPD. COPD komt op de zesde plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. De Wereld Gezondheidsorganistatie (WHO) voorspelt dat COPD in 2030 de de derde doodsoorzaak is.

Bij COPD zijn de longen chronisch ontstoken. Chronisch betekent dat het blijvend is. Meestal is roken de oorzaak van COPD. Maar het kan ook komen door een erfelijkte ziekte of moeilijk te behandelen astma (een andere longaandoening). De meeste mensen krijgen pas na hun 40e COPD.

Als iemand rookt of een rookverleden heeft, ouder is dan 40 jaar en klachten heeft van kortademigheid, hoesten en benauwdheid dan is het belangrijk dat ze zich melden in de huisartsenpraktijk. Er kan dan eerst een gesprek aangevraagd worden met de huisarts of wanneer het een duidelijk verhaal is wordt vaak ook direct verwezen naar de praktijkverpleegkundige. Door middel van een anamnese (uitvragen van klachten) en een spirometrie (longfunctietest) kunnen we nagaan of een patient wel of geen COPD heeft.

COPD is een blijvende ziekte die niet te genezen is. Met de juiste behandeling en aanpassingen in het dagelijks leven is het verloop van de ziekte wel te beinvloeden. Er zal dan samen met de patient en de praktijkverpleegkundige een plan gemaakt worden hoe we de COPD met de bijbehorende klachten zo goed mogelijk onder controle kunnen houden.

Mensen die roken en de diagnose COPD krijgen zullen wij altijd adviseren om te stoppen met roken, dit omdat roken COPD in een snel tempo achteruit kan laten gaan. En stoppen met roken kan het proces stabiliseren. Als mensen het moeilijk vinden om te stoppen met roken bieden mijn collega pratijkverpleegkundige en ik hier hulp bij aan. Wij zullen dan samen in het stoppen met roken spreekuur kijken wat voor stopbehandeling het beste bij iemand past.

Ik ben Mara Mooren en sinds 2013 werkzaam als praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk in Reuver. Voordat ik de opleiding praktijkverpleegkundige heb afgerond ben ik werkzaam geweest in het ziekenhuis in Venlo als HBO-verpleegkundige. Mijn aandachtsgebieden nu in de praktijk zijn Astma/COPD , CVRM (cardio-vasculair risicomanagement), Diabetes Mellitus en Ouderenzorg.

Ik werk samen in de praktijk met 2 andere praktijkverpleegkundigen. Wij begeleiden de patienten allemaal in deze aandachtsgebieden.

Ik ben een zorgzaam type en wist al vanaf mijn jeugd dat ik in de zorg wilde werken. Ik vind het belangrijk om goed te luisteren naar een patient en samen tot een plan komen. Helaas kunnen wij niet alle patienten beter maken, maar dan hoop ik wel te kunnen zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Als een patient tevreden is dan ben ik dat ook en ga ik met een gerust hart naar huis.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: