PUIK VERHAAL


5 oktober,

Dag van de leraar…


De 'Dag van de Leraar' is de Nederlandse variant van de internationale World Teachers' Day / Internationale Dag van de Leraar. De 'Dag van de Leraar' valt in de Nationale Onderwijsweek en is bedoeld als een feestdag voor alle leraren in Nederland. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs. In Nederland wordt op deze dag ook de docent van het jaar bekend gemaakt. Een van de docenten in Nederland is de Reuverse Tom Cremers. Hij geeft al meer dan 15 jaar les, grotendeels op BC Broekhin in Roermond.

DE BAL IS ROND!

27 Jaar geleden verliet ik, Tom Cremers, mijn vertrouwde basisschool “Den Roover” om, met mijn iets te grote fiets en iets te zware rugzak met boeken, naar het “verre” Roermond te fietsen. Als “wereldvreemde” brugklasser van oppe Ruiver trotseerde ik alle jaargetijden om naar BC Broekhin in Roermond te gaan met als doel: piloot worden. Ik had met mijn ouders al een aantal vakantievluchten mogen meemaken en ik genoot iedere keer opnieuw als we weer met het vliegtuig naar een vakantiebestemming zouden gaan. Het hoogtepunt was dan ook altijd het kijkje in de cockpit bij de piloot. Voor mij was de cockpit een gigantische snoepwinkel waar ik dan ook enorm van genoot. De eerste paar jaren leek deze droom ook haalbaar, maar toen ik in VWO 4 mijn vakkenpakket moest kiezen spatte deze droom uit elkaar. De vakken wiskunde B en natuurkunde waren niet aan mij besteed en deze vakken waren toen verplicht om toegelaten te kunnen worden op de “pilotenopleiding”. Wat dan……. Na een goed gesprek met de decaan kwam ik tot de conclusie dat ik graag iets met sport deed en graag onder de mensen was. Hij kwam met het advies om eens naar de open dag van de sportacademie in Tilburg te gaan kijken. Zo gezegd, zo gedaan. Na het bezoek aan Tilburg, was ik verkocht. Vanaf dat moment wilde ik gymleraar worden! Maar ik moest eerst nog mijn middelbare school diploma halen. Na 7 jaar BC Broekhin was dit uiteindelijk een feit en ben ik in Tilburg gestart. Wat een geweldige tijd was dit. Deze opleiding heb ik zonder vertraging, met af en toe wat hulp van vrienden, af kunnen ronden. En toen kon ik op zoek gaan naar een baan als docent Lichamelijke Oefening.

Helaas was er, zonder werkervaring, in de buurt geen baan te krijgen (75 sollicitaties op 1 baan). Daarom heb ik toen mijn stoute schoenen aangetrokken en heb ik het “veilige” Limburg verlaten voor de randstad. Ik ben aan de slag gegaan op een VMBO school in Den Haag. Een ervaring die ik nooit meer zal vergeten en die me uiteindelijk ook geen windeieren heeft gelegd. Toen ik na een klein jaartje een nieuwe poging heb ondernomen om in het Limburgse een baan te vinden, was het direct bij het eerste sollicitatiegesprek raak. “Als je in Den Haag les kunt geven, dan moet het hier zeker lukken”, zei de toenmalige conrector van BC Broekhin Roermond. Als docent starten op de middelbare school waar je zelf als leerling hebt gezeten. Voor mij was toen de bal rond!

Ondertussen ben ik 14 jaar werkzaam als docent LO op BC Broekhin Roermond en heb het nog steeds ontzettend naar mijn zin. Ik geniet dagelijks van het aanbieden van een breed scala aan bewegingsonderwijs aan mijn leerlingen. Van atletiek tot turnen en van softbal tot volleybal. Een afwisselend programma, voor ieder wat wils. Ik merk in ieder geval dat heel veel leerlingen met plezier naar de les komen en zelfs in tussenuren komen vragen om mee te mogen sporten. Dat zie ik ze bij natuurkunde niet zo snel doen. Daarnaast geniet ik dagelijks van de gesprekken die je als docent voert met leerlingen, vaak met een lach, soms met een traan.

Een jaar of 6 geleden ben ik een nieuwe uitdaging aangegaan door te starten met de functie als leerlingencoördinator vwo bovenbouw. In deze functie heb ik overleg met mentoren, gesprekken met leerlingen, ouders of externe instanties om ervoor te zorgen dat de leerling, soms op maat, de mogelijkheid heeft om een diploma te halen. Soms is dat ondersteunend, soms is dat vermanend maar altijd met de achterliggende gedachte dat een leerling op school moet kunnen functioneren. Als je dan merkt dat jij een puzzelstukje bent dat er mede voor zorgt dat een leerling goed kan presteren, dan geef dat enorm veel voldoening.

"Van het ene moment op het andere is alles anders. Het gebruikelijke lesgeven in een klaslokaal / gymzaal maakt plaats voor online lessen"

Dan nu naar de realiteit van de dag. Afgelopen maandag was het weer zover. De dag van de leraar. Een dag waarop stil wordt gestaan bij het belang van het onderwijs. En dat belang hebben we het afgelopen jaar nadrukkelijk gezien. We gaan even terug naar zondag 15 maart jongstleden. Op deze zondagavond spreekt onze minister president de woorden uit dat vanaf maandagmorgen 16 maart alle scholen in Nederland dicht gaan als maatregel om het Coronavirus uit te bannen. Scholen dicht ….. Hoe dan? Van het ene moment op het andere is alles anders. Het gebruikelijke lesgeven in een klaslokaal / gymzaal maakt plaats voor online lessen. Een verandering van ongekende omvang. Voor de een ‘n uitkomst, voor de ander een hel. Voor de leerling, maar ook voor de docent. Niets is meer zoals het was. Ook voor mij persoonlijk een hele verandering. Hoe moet ik nu, als docent lichamelijke opvoeding op BC Broekhin Roermond, bewegingsonderwijs online aanbieden. Meerdere overleggen vinden plaats hoe we dit moesten gaan vormgeven en neem van mij aan, het is echt je routine loslaten, uit je comfortzone stappen. Uiteindelijk hebben we, als LO docenten, onze leerlingen weten te bereiken via Google Classroom. Daar plaatsen we allerlei challenges op (van een opdracht om 5 km te gaan rennen tot een fitnesschallenge en van een “cursus” jongleren tot uitvoeren van een dansje via Just dance) zodat de leerlingen een handvat hebben hoe ze toch actief konden blijven. Want ook de sportverenigingen zijn van de ene op de andere dag gesloten. En als je de hele dag thuis zit is het toch wel prettig om af en toe een stukje te bewegen. Het verzoek was dan ook om de challenge te filmen en dit filmpje dan in te leveren. En daar is ook echt gehoor aan gegeven. Wat ik vanuit de leerlingen qua filmpjes terug heb gekregen was echt fantastisch. Serieuze filmpjes maar ook filmpjes met een enorme dosis humor. Ik heb met regelmaat in een deuk gelegen als ik weer een nieuw filmpje mocht bekijken. Complimenten naar mijn leerlingen.

Maar dit is natuurlijk niet hoe ik eigenlijk les wil geven. Daarom ben ik ook ontzettend blij dat ik op dit moment “gewoon” op school les kan geven. Lesgeven op onze fantastische buitenaccomodatie die achter het gebouw van BC Broekhin Roermond ligt. Twee grote voetbalvelden met twee basketbalvelden, een beachvolleybalveld, een handbalveld en een verspringbak. Genoeg ruimte om met 4 klassen tegelijk buiten te kunnen sporten. En in deze tijd is buiten sporten natuurlijk fantastisch. Vaak genietend in het zonnetje maar de laatste week ook met een spatje regen. Maar dat kan de pret niet drukken. Zolang we buiten kunnen zijn, zijn we buiten (soms met een extra trui aan). Ik hoop in ieder geval dat ik nog lang mijn vak als docent LO mag uitvoeren. Een mooie, afwisselende baan, waar geen dag hetzelfde is en die ik mag uitvoeren op BC Broekhin Roermond. Een school die dit jaar 50 jaar bestaat. Voor meer info over het 50-jarig jubileum kijk op de facebookpagina van BC Broekhin.

VOLG JUBILEREND BC BROEKHIN OP FACEBOOK

image

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: