PUIK UIT DE OUDE DOOS

Uit de oude doos

In deze rubriek lees je leuke weetjes, gedichten en verhalen van schrijvers of gebeurtenissen in gemeente Beesel

Kermis 2017

De lokale kermis gaat dit jaar niet door. Teleurstelling alom, maar wel van alle kanten begrip voor het besluit van de gemeente. De redactieleden van Puik zijn ook liefhebbers van de kermissfeer en herinneren zich een mooi kermisverhaal uit de allereerste Puik uit 2017. We hebben hier een primeur te pakken; de eerste Puik publicatie in de rubriek ‘Uit de oude doos’. Na het lezen van dit verhaal, doet het eigenlijk (opnieuw) een beetje pijn…………..deze keer toch geen winnaar?!

Kermis… Vrijwel iedereen is ermee opgegroeid. Wellicht droomde je als kind, weken van tevoren, over de kleurrijke attracties en lichtjes. In ons dorp is kermis traditiegetrouw de afsluiter van de zomer(vakantie) geworden. Maar is de kermis tegenwoordig nog net zo populair als vroeger? Of is het een familiefeest uit vervlogen tijden? Is het nog betaalbaar? Hoe komt het dat de opstelling van de attracties elk jaar vrijwel hetzelfde is? En komen de kermisexploitanten graag naar onze gemeente? We vroegen het twee ‘kermisexperts’ uit onze gemeente.

Betaalbaar

In veel gemeenten kost een ritje met de botsauto’s, de rups of carrousel al snel 2 euro of meer. Hoe kan ’t dat de ritprijzen in onze gemeente nog betaalbaar zijn? “Dat is beleid van onze gemeente”, vertelt John Selen, markt- en kermismeester van gemeente Beesel. “Contracten worden alleen afgesloten wanneer de kermisexploitant een maximale ritprijs van 1 euro garandeert. Op deze manier hopen we dat al onze inwoners, groot en klein, deel kunnen nemen aan de kermis. De kermis moet een uitje zijn voor het hele gezin.”

Dagje uit

Vroeger waren de meeste mensen tot en met kermiswoensdag vrij van werk en werd het huis tip-top in orde gemaakt omdat ooms, tantes, neven, nichten en vrienden op kermisbezoek kwamen. Compleet met vlaai, koude schotel, zondagse soep en warm vlees. Op de kermis was het dan alle dagen druk. Dat gold zelfs ook voor de cafés buiten het centrum. “In Offenbeek bij café-zalen de Paerssjtal stond vroeger een grote tent met veel publiek. Dat is nu anders.” zegt Jan Smolenaars, wethouder van gemeente Beesel. “Mensen maken keuzes. Het is nu een bezoekje aan de kermis en daarnaast een dagje vertier in een van de vele pretparken, binnenspeeltuinen, et cetera.” “Toch worden de kermissen in onze gemeente goed bezocht”, vult John aan. “Met name de zondag is een echte familiedag en dan kan het erg druk zijn. Zeker als we droog weer hebben. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de maandag. Met de heerlijke Hollandse hits en de bekende jingles zoals ‘alweer een winnaaaar …’ en ‘altijd prijssssss’ kun je dat nostalgische kermisgevoel wel krijgen.”

"We houden zelfs rekening met de zon. Het zou toch zonde zijn als op zaterdagmiddag allen zuurstokken al zijn krom getrokken"

Kermisexploitanten

Trouwe bezoekers van de kermis weten dat in Beesel en Reuver al sinds jaar en dag dezelfde attracties staan. Is de gemeente Beesel dan zo’n populaire stek? “Ja”, zegt John Selen zonder enige twijfel. “Kermisexploitanten komen graag naar Beesel en Reuver. Zodra een plek vrijkomt, hebben we die ook weer binnen no-time ingevuld. Ons geheim? Het is hier druk en de sfeer is goed. Twee belangrijke componenten om geld te kunnen verdienen. Want uiteindelijk is een kermisexploitant een bedrijf.” Over de samenwerking met de exploitanten zijn John en Jan eenduidig “Die is goed!” Jan: “Sinds vele jaren is er ook een officieel ontvangstmoment door Gemeente Beesel voor de kermisexploitanten. Op vrijdagavond er een korte inhoudelijke mededeling en daarna toosten we op de goede Kermis.”

Indeling van de markt?

Ze bestaan nog steeds…. Echte kermis freaks. John kent ze. Ze zijn weken vooraf al bezig met de kermis en denken zelfs na over de opstelling van de attracties op de markt. Die is vrijwel elk jaar gelijk. Maar waarom eigenlijk? “Bij het ontwerp van de nieuwe markt is ook rekening gehouden met de kermis”, licht Jan toe. “Door de ruimtelijke indeling hebben we voldoende plek voor veel attracties.” “Maar variëren is nauwelijks ene optie”, vult John aan. Bij de indeling van de markt moeten we rekening houden met tal van factoren. Denk bijvoorbeeld aan brandweervoorschriften, beschikbare stroompunten, afstand tot gebouwen en de onderlinge afstand (lees: looppaden) tussen attracties. Zelfs met de zonstand houden we rekening. Het zou toch zonde zijn als op zaterdagmiddag alle zuurstokken al krom zijn getrokken.”

Veiligheid

Veiligheid is een steeds terugkerend thema tijdens kermissen. Onlangs haalde nog een losgeschoten bungeejump het nieuws. Via het Register attractietoestellen en speeltoestellen (RAS) kunnen gemeenten sinds het voorjaar nagaan of een kermisattractie voldoet aan de Nederlandse veiligheidsvoorschriften. De regel is simpel volgens John. “Attracties die niet zijn goedgekeurd, krijgen geen plek in onze gemeente.”

Nieuwe attracties

Tot slot nog een vraag aan John: staan er dit jaar ook nieuwe attracties op de Reuverse kermis? “We hebben een nieuwe schietsalon en een nieuwe touwtrek-attractie. Oh, en een nieuwe attractie op de parkeerplaats van de gemeente. Maar ik ga nog niet verklappen wat ’t is. Kom zelf maar kijken.”

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: