PUIK VERHAAL

Thei en Joop

Aangezien de kermissen in Beesel en Reuver niet doorgaan, treedt het muzikale duo Thei en Joop uit Reuver in Puik op. Joop is in 1965 als enigst kind geboren. Heeft zelf twee kinderen, een zogenaamd koningskoppel (zoon en dochter). Via dochterlief heeft Joop sinds april de status van opa mogen aantikken. Theo is geboren in 1962 en komt uit een gezin van vier kinderen. Als oudste van de vier, groeide hij op te midden van drie zussen. Als dat al niet genoeg was heeft Theo zelf twee dochters, maar (nog) geen kleinkinderen.

Hoe jullie artiestennaam tot stand is gekomen, laat zich raden. Maar wie zijn Thei en Joop eigenlijk?

“Ja, onze artiestennaam ligt nogal voor de hand.”, lacht Theo. “Maar dat ik die meteen de eerste avond bedacht heb, had je niet gedacht, hè?!”, vult Joop gekscherend aan.

Logisch dat jullie beiden muziekliefhebbers zijn. Maar hoe is jullie liefde voor muziek ontstaan en hoe is vervolgens het duo Thei en Joop ontstaan?

Joop: “Op 5-jarige leeftijd ben ik al gestart met orgelles, wat voor die leeftijd best bijzonder is. Het bleek een schot in de roos. Muziek maken paste perfect bij mij, met als gevolg dat ik rond de leeftijd van 15 jaar al in verschillende orkestjes meespeelde.” Theo: “Bij mij is het heel simpel, ‘it’s all-in the family’. Zowel mijn vader als opa en oom zijn muzikanten. Je kunt wel stellen dat het in de genen zit. Nadat ik mezelf gitaarspelen heb geleerd, ben ik op 18-jarige leeftijd hobbymatig gestart met optredens.” Joop: “Het duo Thei en Joop is sinds 2006 actief. Daarvoor zaten we samen in een 6-persoons orkest. Van hieruit zijn we samen verder gegaan als duo en dat bevalt ons tot op heden uitstekend.”

Het muzikale duo Thei en Joop is van alle markten thuis. Zij treden op bij dansavonden, verjaardagen, bruiloften, kermissen, verenigingsfeesten en soms ook carnavalsavonden.

Theo: “In dat laatste geval meer de feestavonden voor de Carnaval, want tijdens de Carnaval ga ik altijd op skivakantie. Maar we hebben inderdaad al een hele reeks aan optredens in het Limburgse mogen verzorgen.” Joop: “De tofste avonden hebben we in ons eigen dorp beleefd. Zeker toen we een keer (2010) met Reuverse kermis bij café Ronckenstein op het terras, voor ruim 800 man publiek, ons nieuwe nummer ‘Hé Ruiver’ speelden. Van tevoren hadden we het publiek de tekst aangereikt en speelden dit nummer een paar keer. Diezelfde avond ging een groot deel van het aanwezige publiek spontaan dit aanstekelijke nummer meezingen. Kippevel!” Theo: “Kermissen en in het bijzonder Reuverse kermis is wel speciaal voor ons. Zo hebben we ook meermaals op dinsdag de kermis mogen afsluiten bij café de Paerssjtal, dat zijn ook altijd toffe en gezellige optredens. Voor ons was ook de ‘ierste halfvaste buffet meizing avond’ een bijzonder optreden. Naast dat dit ook een topavond was, was het extra leuk omdat de liedjes werden gezongen door het aanwezige publiek. Echt kei leuk. Dit jaar zouden we dat weer doen, maar helaas door Corona niet doorgegaan. Erg Jammer.”

De voorbije maanden zijn veel van jullie optredens geannuleerd, simpelweg omdat het niet is toegestaan om publiekelijk op te treden. Samen muziek maken blijkt dan toch meer te zijn dan akkoorden spelen.

Joop: “In Coronatijd zijn logischerwijs veel avonden geannuleerd en treden we nog maar weinig op. De motivatie om te repeteren is dan vanzelfsprekend ook minder. We kijken altijd uit naar ons eerstvolgende optreden en stemmen daar ons repertoire op af, waardoor we ons dwingen om nieuwe nummers te repeteren.” Theo: “Dat maakt elk optreden nu nog meer een feestje. Het is een cliché, maar we missen het contact met het publiek.”

Vastelaovesmuziek is één van jullie peilers. Klopt het dat jullie nog nooit meegedaan hebben aan de liedjesaovend van de Windjbuujels?

Theo: “Klopt, we hebben nog nooit meegedaan aan de Liedjesaovend van de Windjbuujels. Dit komt eigenlijk doordat we altijd zijn skiën met Carnaval. Als je aan zo iets meedoet moet je ook tijdens Carnaval beschikbaar zijn. “Dat wil niet zeggen dat we daar in de toekomst niet aan mee willen doen.”, vult Joop aan.

Willen jullie zelf nog iets kwijt aan de lezers van Puik?

“Wij hopen het in de toekomst, weer net zo gezellig te krijgen als voor de Coronatijd. Nu is het toch muziek maken met de handrem erop, althans zo voelt het wel. Maar we spreken hier af, dat we bij ons eerstvolgende optreden, weer samen ‘Hé Ruiver’ zingen. De muzikale groeten van THEI en JOOP.”, sluiten beide heren met een grote glimlach af.

This video has been disabled until you accept marketing cookies.Manage your preferences here or directly accept targeting cookies

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: