PUIK NIEUWS

PUIK NIEUWS

Ruiverpedia 4.0 afgelast

Door alle regelgeving is het erg lastig om Ruiverpedia te organiseren zoals we dat van vorige jaren gewend zijn. Door de invoering van de laatste maatregel, een gezelschap tot 6 volwassenen in één lokaal, wordt het bijna onmogelijk.

Het 'samengevoel' is weg

Natuurlijk had de organisatie er alles aan gedaan om Ruiverpedia Corona-proof te maken en moesten teams alle RIVM richtlijnen netjes opvolgen. Dit is echter niet te controleren en bovenal wil de organisatie voorkomen dat door Ruiverpedia ergens achteraf gezondheidsproblemen ontstaan. Teams hadden zich natuurlijk kunnen verspreiden over verschillende woningen, maar daar haal je het “samengevoel” mee weg en dat is nu juist een van de pijlers van Ruiverpedia. Vanwege bovenstaande redenen gaat Ruiverpedia 4.0 niet door. Alle teams zijn op de hoogte gesteld en het geld is inmiddels teruggestort naar de teams.

AlterPedia

Maar……………de organisatie kent zoveel creatieve geesten dat een alternatief voor Ruiverpedia al snel op tafel kwam, namelijk: AlterPedia! Dit is een online quiz met een knipoog naar Ruiverpedia. Mooi om te zien, is dat er in sommige gevallen een onderlinge strijd gaat plaatsvinden, tussen zestallen binnen een team zelf. Dat belooft wat! Hoe dit eruit ziet? Speel mee en laat je verrassen.

Aanmelden

Voor wie: voor iedereen die een binding heeft met Reuver/ Offenbeek. Wanneer: 3 oktober vanaf 20.00 op je eigen thuislocatie. Inschrijven: vanaf 1 september op inschrijven@ruiverpedia.nl. Kosten: € 5,- per team. Voorwaarden: stel een team samen van maximaal 6 personen. Één team in één huis! Na inschrijven krijg je een mail retour met verdere informatie en aanvullende vragen. Zodra deze informatie en de betaling is ontvangen krijg je een teamnummer. Daarna is deelname een feit. Graag tot 3 oktober, tot Alterpedia!

Archive IT

Taalpunt Beesel (Ellis van Megen) ontvangt uit handen van Archive IT (Roy Peeters) een cheque ter waarde van €200. Het Reuvers (internationaal opererende) Archive IT (voormalige zusterbedrijf Jalema) is specialist in archiveren, digitaliseren en toegankelijk maken van informatie. Het Sociaal Fonds van Archive IT heeft de donatie mogelijk gemaakt. Alle medewerkers van Archive-IT krijgen aan het einde van het jaar een winstuitkering. Iedereen zet daarvan een vast percentage aan de kant en dat bedrag wordt vervolgens verdubbeld door de directie. Het bedrag dat hieruit voortkomt wordt ingezet om goede doelen te steunen met een financiële bijdrage. Op die manier draagt Archive IT een extra steentje bij aan de maatschappij.

Dit kwartaal heeft het personeel besloten dat Taalpunt Beesel de donatie ontvangt als een blijk van waardering. Zij waarderen het dat inwoners er terecht kunnen voor hulp en advies op het gebied van taal, rekenen en computeren. Het Taalpunt werkt samen met partners en vrijwilligers aan een sterk Beesels netwerk zodat iedereen kan meedoen in de samenleving. Inmiddels zijn er wekelijks twee Taalcafés en taalhulpvragers met een specifieke vraag worden gekoppeld aan een persoonlijk Taalmaatje. Steeds meer mensen weten de weg naar Taalpunt Beesel te vinden. Alle betrokkenen werken met een enorme passie aan dit project, en dat leidt tot mooie resultaten.

Heb je vragen voor het Taalpunt? Mail dan naar info@taalpuntbeesel.nl of kom langs in de Bibliotheek Reuver, Pastoor Vranckenlaan 18, Reuver of bel naar de bibliotheek: 077-4741000, www.debibliotheekmaasenpeel.nl. Bezoek ook eens www.archive-it.nl

Levensgroot spel scrabble tegen laaggeletterdheid

Op een speelse wijze met de Nederlandse taal aan de slag. Voorbijgangers worden uitgedaagd om een potje scrabble te spelen, maar dan wel op een levensgroot bord van 4 meter bij 4 meter. Met deze actie willen we in de week van Lezen en Schrijven aandacht vragen voor laaggeletterheid in Beesel. Op vrijdag 11 september van 12.00 – 16.00 uur kunnen voorbijgangers op het marktplein in Reuver scrabble spelen op een levensgroot bord. Themaweek De week van Lezen en Schrijven is de nieuwe naam voor de week van de Alfabetisering. In de gemeente Beesel hebben ongeveer 1.000 mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Vaak hebben zij ook moeite met rekenen en digitale vaardigheden. In heel Nederland kennen 2,5 miljoen mensen dat probleem. De landelijke stichting Lezen en Schrijven organiseert de themaweek om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Taalpunt Beesel maakt gebruik van deze themaweek om ook in de gemeente Beesel op een speelse wijze aandacht te vragen voor het onderwerp. Laaggeletterdheid is helaas nog steeds een taboe. Mensen schamen zich en durven vaak niet om hulp te vragen, terwijl die hulp er wel is. Hoe meer aandacht ervoor is, hoe beter men de weg naar hulp vindt. Vandaar deze actie.

Taalpunt Beesel

Bij het taalpunt worden lessen en cursussen gegeven in taal- en rekenvaardigheid en omgaan met de computer, zowel in kleine groepen als individueel. Beeselnaren kunnen elke woensdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur, of op afspraak, terecht in de bibliotheek Reuver voor hulp en advies. Daarnaast kun je ook als werkgever of als organisatie terecht bij het taalpunt voor de aanpak van laaggeletterdheid. Het taalpunt is te bereiken via info@taalpuntbeesel.nl of 077-4741000.

Foto- en tekstbron: Ruiverpedia / De Bibliotheek Reuver/ archive IT

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: