PUIK COLUMN

Maikel Lemmen

Meneer Maikel

Meneer Maikel. En nee, ik ben niet bij de McDonalds binnen gelopen, daar noemen ze je namelijk al járen geen meneer meer! Ik heb sinds een paar weken een leerling onder me.

Toen ik zelf leerling was

Ik kan me nog levendig herrineren dat ik nog gewoon een leerling was. Bij juffrouw Hermans in de onderbouw, Meneer Guus in de bovenbouw, maar vooral als leerling van mijn eigen vader. Na jaren als student door het leven te zijn gegaan en links en rechts wat baantjes te hebben gehad ben ik in het bedrijf van mijn vader en ooms gekomen om, zoals dat heet, een vak te leren. Maar aangezien er voor het vak van zinkwerker geen standaard MBO opleiding bestaat leer je zo’n vak gewoon zoals je dat vroeger, toen er nog geen scholen waren, leerde: door het te doen, met vallen en opstaan. Álles wat ik van mijn huidige baan weet heb ik geleerd door het te doen. Als leerling sta je natuurlijk niet meteen met een, in mijn geval, soldeerbout in je knuisten maar ben je bezig met spullen klaarzetten, zorgen dat je leermeester, of pap zoals ik hem dan noemde, continue door kon. En dat is best moeilijk. Je moet een bepaald inzicht voor jezef creëren waar je weet wát je gaat doen die dag en wat er nodig is.

Fouten worden er toch wel gemaakt, ook door mij, maar daar leer je van.

Van leerling naar leraar

Een traject dat inmiddels al vele jaren duurt, je leert altijd bij natuurlijk. Maar mijn vader is vorig jaar met welverdiend pensioen gegaan en hoewel hij op het moment nog meewerkt om de stapel werk een beetje te verkleinen is het dus tijd voor mij om het stokje over te nemen en zelf een leerling onder mijn hoede te nemen. Wat nog best moeilijk is, want hoe doe je dat? Lesgeven? Je moet zo’n jongen (of een meisje natuurlijk, maar in mijn geval een jongen) meteen mee laten werken vind ik! Fouten worden er toch wel gemaakt, ook door mij, maar daar leer je van.

Het heeft in mijn optiek namelijk núl nut om iemand alleen maar dingen voor te doen en uit te kauwen. En dus klautert mijn leerling al vrolijk over ladders en steigers en al kijkt hij vaak vragend als ik hem vraag een bepaald gereedschap te pakken maar inzet en enthousiasme is nu belangrijk. Kennis komt met de jaren. En zo word ik van leerling, leraar. Al valt er nog genoeg te leren, van dat leraar worden.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: