PUIK COLUMN

Rick Huijbers

Happy accidents

Nu de ergste perikelen van de Coronamaatregelen langzaam minder worden en de mensen wat meer op hun gemak zijn, is het tijd voor nog meer happiness! Want mensen hebben tijdens de intelligente lockdown misschien wel meer dan ooit positiviteit en rust in het leven (her)ontdekt. Tijdens de vele televisierijke dagen van de afgelopen periode heb ik iemand (her)ontdekt, die een tsunami van deze twee begrippen over ons heen laat storten.

Iedereen kent nog wel de schilder met de perfecte ronde dos kroeshaar en bijpassend baardje uit de jaren 90, die in zijn programma’ The Joy of Painting with Bob Ross’ videolessen landschapsschilderen gaf. Eigenlijk wist ik dit al heel lang, ik was het alleen vergeten.

Mijn kinderjaren

In mijn kinderjaren was ik volgens mijn ouders nogal een ongeleid projectieltje, boordevol energie en prikkels. Ik noem het gewoon kind zijn. Ze hebben ooit overwogen me te laten testen op ADHD, gelukkig is het bij AC/DC gebleven, Rock on! Als ik ooit ziek thuis was en ik eigenlijk rustig op de bank moest blijven, was dit voor mij niet geheel vanzelfsprekend. Mijn moeder had echter ontdekt dat er op de toenmalige TV Limburg een grappig Amerikaans schildertje een programma had, waarin hij demonstreerde en op zeer gemoedelijke toon vertelde hoe zijn prachtige meesterwerken tot stand kwamen. Als Mr Ross op tv was, zat ik volledig gehypnotiseerd te kijken en kon het zomaar gebeuren dat ik de volgende paar uren helemaal zen op de bank verbleef, een wonder. Natuurlijk besloot ik toen ook een schilderscarrière te starten. Een paar tubetjes olieverf, kwastjes, koffiebekertje spoelthinner, los geht’s. Een vlugge veeg met de sjottelsplak van mam voorkwam dat de keukentafel nu lakloos is, want plastic koffiebekertjes en thinner… Enfin, einde schilderscarrière van Rickje.

‘In our world of painting, we don’t make mistakes, only happy accidents’

Mijn vriend Bob

Nu, een slordige 25 jaar later, is vriend Bob weer terug van weggeweest. Tijdens het zappen rond een uur of elf ’s avonds kwam ik per toeval terecht in zijn programma en ik was weer meteen verkocht. Vele uitzendingen heb ik inmiddels weer bekeken en ik kan je vertellen; Een beter slaapmutsje is er niet te vinden (sorry Veldman Stokerij)! Het licht krassende geluid van de kwasten op het canvas, het ontbreken van hysterische achtergrondgeluiden of muziek, af en toe een van zijn tamme eekhoorns in beeld en bovenal de eeuwig rustige stem van Bob zelf, die uiterst gemoedelijk uitlegt welke kleuren, kwasten en andere materialen hij gebruikt om de meest fantastisch natuurlandschappen te schilderen. Dit alles tezamen zorgt ervoor dat ik meestal voordat de rode handtekening gezet wordt, naar dromenland ben vertrokken.

Een motiverende spreker

Als het je echter lukt om wakker te blijven en wat aandachtiger te kijken, blijkt dat er in de schattige schilder met het karakteristieke kroeshaar een buitengewone motivational speaker schuilt. Tijdens het schilderen spoort hij de cursisten thuis continu aan, vooral niet te aarzelen met besluiten over je schilderij. In your world, you decide where to put a mountain. You can do this, it’s your world. En voor de twijfelaars onder ons die niet zeker weten of ‘that happy little tree’ wel op de juiste plaats staat geschilderd: ‘In your world, you decide’. En als er dan eens een gruwelijk scheve tak geschilderd is, wordt dit eenvoudig opgelost met de legendarische woorden: ‘In our world of painting, we don’t make mistakes, only happy accidents’. Van zulke uitspraken kunnen types als Emile Ratelband nog wat leren!

Meerdere liefhebbers

Dat ik niet de enige liefhebber ben, bleek toen ik onlangs werd toegevoegd aan een app-groepje genaamd: Bob Ross Ontsjpannings Klup, kortweg Brok. Hierin delen enkele Ruiverse figuren, waaronder ook Puik-Columnisten, hun liefde voor de Amerikaanse schilder, die helaas niet meer onder ons is. Gelukkig hebben we zijn programma’s nog. Dus heb je last van slapeloosheid, faalangst of voelt je je een beetje rusteloos; Bob is je beste vriend! Goodbye and happy paintings!

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: