PUIK UIT DE OUDE DOOS

Uit de oude doos

In deze rubriek lees je leuke weetjes, gedichten en verhalen van schrijvers of gebeurtenissen in gemeente Beesel

Deel 16

Voor en tijdens de tweede wereldoorlog werd, gedurende de periode 3 april 1938 tot en met 3 juni 1945, een dagboek bijgehouden door Mathieu Hendrikus Janssen, geboren te 18 mei 1905 en overleden op 18 maart 1980 in Reuver. Hij was bekend als “baas Janssen” of “de baas” van greswarenfabriek Teeuwen.

(Leeftijd op foto 66 jaar)

Begin februari 1945


Nog steeds in de kelder. Als wij maar kunnen blijven! Evacuatie staat, ondanks alles, voor de deur. Wat voelen wij ons beroerd.

Er verblijven al enkele dagen enkele mensen uit Swalmen bij ons in de kelder. Zij werden al verjaagd door de Grüne Polizei. Zij moesten eigenlijk naar Brüggen om van daar verder per trein weggevoerd te worden. Hun bedoeling is naar hun ouders in Belfeld te gaan. De avond overviel hen. Ze wisten niet waar naartoe. We haalden ze van straat en namen hen een paar dagen op. De Swalmenaren trekken door naar Belfeld. Voor ons rijst de vraag of Tegelen of Reuver eerst moet vertrekken. Wij zitten in een enorme zenuwachtige spanning. Wij bidden en wachten andermaal alles zo kalm mogelijk af.Zaterdag vóór de carnavalszondag 1945


Morgen zal het Westelijke gedeelte van Reuver tot aan de spoorlijn moeten evacueren. Mensen die bij mijn broer Bèr verbleven, zijn zojuist hier geweest. Zij vroegen als bewoners van de overzijde van de spoorlijn of zij bij ons mochten komen om maandag gezamenlijk op te trekken. Het evacueren is aldus een feit geworden. Wij moeten carnavalsmaandag weg en zitten behoorlijk in onze piepzak.

Tekst- en fotobron: Wim Rovers

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: