PUIK NIEUWS

PUIK NIEUWS

Namens Pepijn, Andy & Joyce van Helden

Pepijn zag in maart 2018 op het jeugdjournaal een voorbeeld van een bmx-baan en dacht als echte bmx-er……“maar dit wil ik ook hier in Reuver!”

Brief aan de burgemeester

Vervolgens heeft hij er als 7-jarige, 3 dagen over gedaan (zijn vingers deden namelijk pijn van de pen stevig vast houden) om een brief naar de burgemeester te schrijven. 

Dit werd beloond met een brief van wethouder Bram Jacobs waarin vermeld stond dat hij het een heel goed idee van Pepijn vond en hem aanraadde om zijn plan samen met de jongerenwerkers van de gemeente Beesel uit te werken.

Handtekeningen verzamelen

En dat hebben ze gedaan! Eerst een paar keer samen “vergaderen” en plannen gemaakt. Een van de plannen was om een zo groot mogelijk draagvlak te krijgen voor zijn idee en ze besloten dat er een handtekeningenactie moest komen. Pepijn heeft toen, na samen met de jongerenwerker bij de groepen 5 t/m 8 een presentatie te hebben gegeven, kleurplaten van een fietsend jongetje met de tekst: “ik steun het idee van Pepijn!” uitgedeeld in bovengenoemde groepen van de 3 basisscholen in Reuver en Offenbeek.

De schop gaat in de grond

Ruim 400 gekleurde "handtekeningen” heeft hij een paar dagen later mogen ophalen en deze samen met kinderen van zijn school (BS Bosdael) mogen aanbieden aan onze wethouder Bram Jacobs. Naast Bram was er ook een ontwerper aanwezig en samen hebben ze al naar de eerste ideeën van de kinderen geluisterd en zijn de voorbereidingen begonnen. Ontwerpen van de baan, locatie, hoe duur gaat deze worden enz. Inmiddels is het ontwerp klaar, zijn de financiën rond, is de locatie bekend en is Pepijn samen met andere kinderen bezig om een bord met gedragsregels samen te stellen! 

Pepijn kan niet wachten tot de schop in de grond gaat!! De insteek is dat dit in april a.s. gaat gebeuren.

Noormannen in Limburg, de bijdrage van J.H. Holwerda

Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal organiseert op woensdag 12 februari een lezing over Noormannen in Asselt.

Geschiedenis

In Limburg zouden Noormannen plunderend hebben rondgetrokken en zelfs een winterkamp hebben gehad in 882 bij het dorpje Asselt. Dat is te lezen in historische bronnen en zou archeologisch zijn aangetoond door de archeoloog J. H. Holwerda.


Tussen die historische bronnen is geen speld te krijgen, maar dat is anders met de opgravingen van Holwerda. Hij voerde die in 1928-1929 uit bij het kerkje van Asselt en vond daar sporen van het winterkamp. Inmiddels zijn we bijna honderd jaar verder en zijn de resultaten van die opgravingen opnieuw tegen het licht gehouden. Helaas van die Noormannen geen spoor.

Lezing

Hoe heeft dat zo kunnen komen, waarom op het verkeerde spoor gezet en waar zijn die Noormannen dan wel? Allemaal vragen, waar Leo Verhart antwoorden op probeert te geven. Hij is oud-conservator van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en het Limburgs Museum in Venlo. Hij werkt momenteel aan een biografie over de archeoloog J.H. Holwerda.

De lezing vindt plaats in het verenigingslokaal van de heemkundevereniging in het parochiehuis Pastoor Vranckenlaan 6 te Reuver. Aanvang om 20.00 uur. Voor niet-leden geldt een kleine bijdrage.

Foto- en tekstbron: Andy van Helden / Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: