PUIK COLUMN

Siem de Vlieger

Mijn carnavalscarrière

“Papa gefienk!!” zegt Noud (2 jaar) met een grote grijns als hij de foto ziet waarop Anouk en ik tijdens onze Windjbuujels’ Jeug-fase als Shrek en Fiona een rol hebben bij het Jeugdprinsebal. Yes, mijn zoon wordt een carnavalist! Het doet me terugdenken aan mijn eigen carnavalscarriëre. Die begon, ik zou het de prenatale fase noemen, in de buik van mam met pap als prins Freek I in 1986.

Carnavalsherinneringen uit de kinderfase

Mijn eerste echte carnavalsherinneringen stammen uit de kinderfase. Als klein jongetje spendeerde ik tijdens de carnaval uren onder de tafels in de kroegen, waar ik menig glas ranja en zakje chips meester maakte in de met sigarettenlucht gevulde zaal. Ook was ik, samen met mijn broertjes Tom en Bas, graag te vinden in de buurt van ‘Joekskepèl de Sjtökers’ waarbij mijn ouders op de klarinet en deksels nog steeds graag muziek maken. Die muziek vond ik leuk, maar het mooiste vond ik destijds de grote optocht, waar we met diezelfde joekskepèl ook jaarlijks in mee mochten lopen. In mijn herinneringen was dit ieder jaar een geweldige ervaring, misschien vooral door het broodje frikandel dat we kregen tijdens het schminken en omdat we met een hoop snoep in de bolderkar de hele optocht werden rondgetrokken.

Vanuit de kroeg naar de krantenwijk

Een nieuwe fase brak aan tijdens mijn jaren op de middelbare school. Zo verplaatste ook de carnaval zich voor ons van café Ronckenstein in Reuver naar ‘t Haofke in Roermond. Heel goed kan ik me dat niet herinneren, misschien heeft dat te maken met het feit dat ik in die jaren ook begon met het nuttigen van mijn eerste glazen bier. Wat ik me wel heel goed herinner is dat ik in die tijd vanuit de kroeg meteen in mijn carnavalsoutfit de fiets op moest voor het bezorgen van mijn kranten. Het is me destijds een keer gelukt om na de helft van mijn krantenwijk al door de kranten heen te zijn. Na het nodige speurwerk kwam ik erachter dat ik bij een huis op de Wildenkamp maar liefst 7 zaterdagedities van de Telegraaf in de brievenbus had geduwd en dat was niet het enige foutje. Ik weet niet meer wat ik toen als smoes heb gebruikt, maar achteraf denk ik niet dat die geloofwaardig is overgekomen (in mijn carnavalsoutfit, met een wazige blik in mijn ogen en schmink tot achter mijn oren). Dat was dan ook meteen een van mijn laatste dagen als krantenbezorger. Tegenwoordig is dit gelukkig een leuke herinnering.

Meer dan ooit hebben we ervaren
dat de carnaval mensen verbindt.

Carnaval verbindt

En zo brak mijn twenties-fase aan, een gave en gezellige tijd die begon met een zware taak als Bacchant van Bacchus Stan III en het leren kennen van mijn vrouw Anouk. Ik ben toen ook enkele jaren betrokken geweest bij ‘Windjbuujels Jeug’, waarbij we na veel gezellige en af en toe stressvolle vergaderingen ieder jaar weer een super jeugdgezelschap bij elkaar wisten te brengen. Een andere hobby die steeds meer tijd in beslag nam, was het muziek maken bij ‘Joekskepèl Zuuver Zat’. Tijdens het carnavalsseizoen staan we ook wel bekend als ‘Prinsekepèl’, en zorgen we ervoor dat onder andere het Prinsegezelschap overal met carnavalsmuziek naar binnen wordt gespeeld. Ook met Bacchus Rob I heb ik in die jaren een mooie tijd mogen beleven als Bacchant. Deze fase werd afgesloten met het plotselinge overlijden van mijn carnavalsgekke schoonmoeder op carnavalsvrijdag in 2016. De carnaval kreeg een bizarre en verdrietige wending, maar zelfs dat seizoen heeft ook mooie herinneringen gebracht. Meer dan ooit hebben we ervaren dat de carnaval mensen verbindt.

De volgende fase

Op mijn 31e brak de papa en mama-fase aan met de geboorte van Noud. Nou, dan verandert je carnaval pas echt! Van vieren tot in de late uurtjes naar vieren overdag met een baby en een fles melk op een statafel. Wat een prachtige ervaring waar we twee jaar later, met inmiddels een peuter en een baby, nog meer van mogen gaan genieten.


Al die fases en ervaringen vormen mijn eigen carnavalscarrière. Wat zal de volgende fase zijn? Vast en zeker weer een mooie! Ik kan niet wachten om Noud en Fem, met hun ‘gefienkte’ gezichtjes, te zien springen en genieten van chips en ranja. Ook dit jaar gaan we er weer een mooi feestje van maken.


En dan is je column net ingestuurd, springt je broer(tje) als adjudant de bühne op tijdens het prinsebal… wat een toffe verrassing en een super begin van de carnaval! Sjoerd II, Tom en Joppe, maak er een geweldig mooie tijd van!

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: