PUIK UIT DE OUDE DOOS

Uit de oude doos

In deze rubriek lees je leuke weetjes, gedichten en verhalen van schrijvers of gebeurtenissen in gemeente Beesel

Deel 8

Voor en tijdens de tweede wereldoorlog werd, gedurende de periode 3 april 1938 t/m 3 juni 1945, een dagboek bijgehouden door Mathieu Hendrikus Janssen, geboren te 18 mei 1905 en overleden op 18 maart 1980 in Reuver. Hij was bekend als “baas Janssen” of “de baas” van greswarenfabriek Teeuwen.

(Leeftijd op foto 66 jaar)

Uit dit dagboek is onderstaand relaas overgenomen :

Zaterdag 25 november 1944. (11.30 uur)


Wij weten amper welke dag het is. Het regende de laatste dagen flink. Gisteren is te bestempelen als tamelijk rustig, maar vanmorgen sloeg ons weer de schrik om het hart. Moeder liet weer enkele tranen. Het eerste menselijk wezen dat we tegenkwamen vertelde over nieuws te beschikken. Hij vertelde: “Van Steijler kerk tot en met Belfeld moeten de mensen evacueren”. “Waar naartoe?”, vroegen wij. “Ze moeten Duitsland in”, luidde het antwoord. Even later diende zich iemand aan die vertelde dat Reuver aan de westzijde van de spoorlijn zou moeten evacueren. Voorlopig naar de oostzijde. Nog weer later kwam iemand vragen of hij in de ovens terecht kon. Als reden noemde hij, dat ze weg moesten. Hij beweerde echter dat slechts enkele gezinnen aan de Rijksweg en in de buurt van Muijsers (Bewerker: de toenmalige loswal aan de Maas te Reuver) weg moesten. Dit stelde ons enigszins gerust. Wij vroegen ons af waar we naartoe zouden gaan als we gedwongen werden te vertrekken. Misschien de grens over? Deze optie zouden wij ons niet gemakkelijk laten welgevallen. Hoe dan ook, wij met zijn allen in angst.


Wat zouden wij nog mee moeten maken? Wij startten gezamenlijk een noveen voor O.L. Vrouw van Altijddurende bijstand en de H. Gerardus. Op hen vertrouwen wij dat we van het ergste oorlogsleed gespaard zullen blijven. Wij stelden ons onder hun hoede. Van onze families horen wij niets. Hoe zal het met ze gaan? Hopelijk goed, en namen ook zij hun toevlucht tot O.L. Vrouw en de H. Gerardus? Wij richtten onze kelder zo gezellig mogelijk in. Zo kunnen wij er met z`n allen, als het moet, nog best enkele weken in verblijven. Dit is in elk geval beter dan te worden weggevoerd.

Tekst- en fotobron: Wim Rovers

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: