PUIK VERHAAL

Van droom tot werkelijkheid

In het najaar van 2018 won Twan van Hagen met het idee ‘De Verticale Regentuin’ de innovatieprijs van Waterschap Limburg. Zijn idee was om een verticale tuin uit te rusten met een wateropvang die slim op piekbuien reageert en die dat water kan vasthouden voor gebruik bij droogte of infiltratie. Puik vroeg Twan om een update te geven van de status van zijn plannen.

Verticale regentuin

Sinds het winnen van de innovatieprijs is er veel gebeurd. Allereerst is heb ik samen met ondernemer Ruud Derks een nieuw bedrijf opgericht: de startup Vertical Rainforest BV. Dat was in december 2018. Nog steeds was het idee van een slimme verticale tuin ‘slechts’ een concept. Het concept moest dus worden uitgewerkt en vervolgens worden gebouwd. Dat is een hele klus geweest. Ondertussen hadden we partijen bereid gevonden om mee te denken over een aantal technische aspecten die de verticale tuin ook daadwerkelijk slim maken. Blue Engineering heeft hierin (en nog steeds) een bijdrage geleverd. Medio 2019 hebben we een kantoor geopend op de Brightlands Campus in Venlo. Op het campusterrein hebben we een prototype gebouwd, met hulp van samenwerkende partnerbedrijven. Sindsdien zijn we aan het prototype blijven experimenteren met allerlei aansluitingen, technieken, etc, etc. Inmiddels zijn we zo ver dat we helder hebben welk systeem en welke constructie we gaan inzetten. Eind deze maand is het prototype klaar. Dat zal een heuglijk moment zijn. We sluiten daarmee de eerste ontwikkelfase af en starten met het daadwerkelijk inzetten van een Vertical Rainforest (VRF) in projecten.


De eerste VRF zal in de vorm van een pilotproject begin 2020 in Limburg worden gebouwd. Daar zijn we erg trots op. We hebben twee grote partijen bereid gevonden een pilot te starten. Helaas mag ik nog niet zeggen wie die partijen zijn. Zodra dat wel mag, zal ik dat aan Puik kenbaar maken natuurlijk. Naast de VRF bieden wij een Vertical Forest plus (VF+) aan. Dit is een verticale regentuin die wel slim is door de vele sensoren maar geen wateropvang heeft. Deze kan worden ingezet als bijvoorbeeld geen wateroverlast wordt verwacht maar wel koeling van de gevel nodig is of men een gevel wil vol eetbare planten.

Visie op klimaatverandering

Concrete belangstelling voor de VRF is er inmiddels ook vanuit het buitenland, maar uiteraard hoop ik dat een VRF of VF+ ook binnenkort in de gemeente Beesel te zien is. Hoe de toekomst er uitziet weten Ruud en ik natuurlijk niet, maar persoonlijk ben ik blij en trots dat een idee dat ik ooit uitdacht op een regenachtige dag in Roermond nu werkelijkheid is geworden. Op die manier dragen we met elke VRF een stukje bij aan een duurzame toekomst. Dat is mijn belangrijkste drijfveer.

Meer weten over de ‘verticale regentuin’?

Wil je meer weten over ‘de verticale regentuin’ van Groen2? Kijk dan op www.groen2.nl. Op deze website staat in het menu Verticale Regentuin een video van Twan met uitleg over en een praktisch voorbeeld van de toepassing van ‘de verticale regentuin'.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: