PUIK VERHAAL

Bevelvoerder Jos Geerlings legt uit

Flexibel uitrukken door Brandweer Beesel-Reuver

Vanaf medio augustus kunnen korpsen van Brandweer Limburg-Noord en daarmee dus ook de Brandweerpost Beesel-Reuver met vier in plaats van zes personen op een brandweerauto naar een incident. Dit is een volgende stap in het meer flexibel uitrukken.

Flexibel

In 2014 werden al het Snelle Interventie Voertuigen (SIV's) geïntroduceerd bij de brandweer: kleine, snelle voertuigen met een bezetting van twee brandweermensen voor kleine incidenten. Vanaf augustus 2019 mogen vier brandweermensen met een tankautospuit (TS) naar een incident worden gestuurd, maar zes brandweermensen mag ook. Maar waarom zijn deze nieuwe wijzen van uitrukken zo hard nodig? En lopen we als inwoners van gemeente Beesel geen extra risico’s? We vroegen het aan bevelvoerder Jos Geerlings van Brandweerkorps Beesel-Reuver.

Veel vrijwilligers

“Alvorens in te gaan op de nieuwe concepten van flexibel uitrukken, is het denk ik goed dat inwoners weten dat de brandweerorganisatie in Noord-Limburg uit dertig brandweerposten bestaat. De meeste brandweerposten worden bezet door brandweervrijwilligers. Dat geldt ook voor de post in de gemeente Beesel. Daarnaast zijn er twee posten, Venlo en Roermond, met een beroepsmatige bezetting”, begint Jos te vertellen. “Net zoals op zoveel andere plekken, neemt de druk op vrijwilligers toe. Op dit moment is de bezetting van de post in Reuver nog redelijk, maar ook wij zijn voortdurend bezig met de werving van nieuwe vrijwilligers om dit op peil te houden. Belangrijk om vooraf te weten is dat Brandweer Limburg-Noord, waartoe de post in gemeente Beesel behoort, niet is begonnen met flexibel uitrukken om te bezuinigen. De beste hulp aan inwoners met verbeterde gegarandeerde paraatheid is het uitgangspunt. Een post met voldoende vrijwilligers om uit te kunnen rukken, is daarbij cruciaal.””

Verandering van aantal en type incidenten

De verandering van incidenten en de jarenlange verbetering van materialen, kennis en kunde is een andere ontwikkeling die meespeelt bij de keuze om flexibel te gaan uitrukken. Moderne technieken en een professionele opleiding zijn een grote ondersteuning bij het effectief bestrijden van incidenten. Daarnaast is het aantal en het type incidenten in de laatste decennia verschoven. Jos: “Vroeger waren er bijvoorbeeld veel meer branden dan tegenwoordig. Dat komt onder andere doordat branden dankzij rookmelders en professionele detectiesystemen sneller worden ontdekt. Dat wil echter niet zeggen dat we minder vaak uitrukken. We schieten nu vaker te hulp bij bijvoorbeeld verkeersongevallen, reanimaties en de gevolgen van noodweer.” Mede door bovenstaande ontwikkelingen is de uitruk van een brandweerauto met het verplichte aantal van zes brandweerlieden niet altijd nodig. Redenen genoeg voor nieuwe, flexibele en meer efficiënte ‘uitruk’-concepten.

"Vanaf augustus 2019 mogen vier brandweermensen met een tankautospuit (TS) naar een incident gestuurd maar zes brandweermensen mag ook."

Snel Interventie Voertuig (SIV)

In 2014 heeft Brandweer Limburg-Noord al het SIV (Snelle Interventie Voertuig) geïntroduceerd. Het SIV was de eerste stap in een meer flexibele uitruk. Jos licht toe: “Het SIV is een klein brandweervoertuig (lees: grote, volledig met materiaal uitgeruste bestelbus) met een bezetting van twee beroepskrachten. Deze rukt uit naar zeer kleine incidenten zoals een prullenbakbrand. Brandweervrijwilligers van de Brandweer Beesel-Reuver hoeven daardoor voor zeer kleine incidenten niet weg bij hun werkgever. Dit ontlast zowel de werkgevers als de vrijwilligers.”

Uitrukken op maat: vier mag, maar zes ook

Brandweer Limburg-Noord heeft in de jaren na 2014 het ‘flexibel uitrukken’ verder ontwikkeld. Tot medio augustus van dit jaar moest een tankautospuit (lees: de bekende, grote brandweerauto) die naar een incident gaat, altijd bezet zijn met zes brandweerlieden. Meer specifiek: een bevelvoerder, een chauffeur en vier manschappen. Nu kunnen posten ook met vier brandweerlieden (lees: bevelvoerder, chauffeur en twee manschappen) naar een incident. Jos: ”Het flexibel uitrukken met vier personen, TS Flex genaamd, mag, maar moet niet. Wanneer de brandweerpost in Reuver zes personen paraat heeft, rukken we gewoon met zes personen uit. En gelukkig lukt dat nog meestal op dit moment.”

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Geen extra risico’s

Brandweer Limburg-Noord heeft voor de invoering van flexibele voertuigbezetting nadrukkelijk stil gestaan bij de veiligheid van burgers en eigen personeel. Veiligheid blijft bovenaan staan en er blijven incidenten waar altijd met minimaal twee tankautospuiten voor wordt uitgerukt. Denk hierbij aan een woningbrand. We vroegen Jos hoe dat dan in gemeente Beesel werkt. De post in Reuver is toch voorzien van één TS. “Indien zich een incident voordoet waar standaard twee auto’s nodig zijn, roept de meldkamer automatisch een extra tankautospuit van de omliggende posten op.” Jos vult aan: “Ik wil nog even terugkomen op het flexibel uitrukken (TS Flex) met minder dan zes personen op een auto. Wat ik nogmaals wil benadrukken, is dat ons brandweerpersoneel is geschoold voor een inzet met flexibele voertuigbezetting. Het TS-flex concept is opgenomen in het oefenprogramma en elke inzet wordt geëvalueerd. Zowel personeel en de burgers van gemeente Beesel lopen daardoor geen extra risico.”

Wanneer rukt de Brandweer hoe uit?

  • SIV (Snelle Interventie Voertuig): het SIV rukt alleen uit bij zeer kleine incidenten zoals een prullenbakbrand of een niet geverifieerde automatische brandmelding. Het SIV rukt alleen uit tijdens kantooruren.
  • SIV plus TS Flex: In alle andere gevallen rukt een SIV met een tankautospuit met vier of zes personen uit binnen kantooruren.
  • TS-flex: een TS-flex rukt bij alle incidenten uit behalve bij de zeer kleine incidenten tijdens kantooruren. Daarbij rukt het SIV uit. De bezetting is minimaal 4 personen.
  • Meer dan één TS-flex: Bij alle maatgevende incidenten (dus alle gebouwbranden) wordt automatisch twee keer een TS-flex opgeroepen.

Gebeurt flexibel uitrukken alleen in Limburg-Noord?

Nee, je ziet dat steeds meer regio’s het flexibel uitrukken hanteren. Iedere Veiligheidsregio geeft hier op haar eigen manier invulling aan. Dit is mede afhankelijk van het risicoprofiel van de veiligheidsregio, de geografische inrichting van de kazernes binnen die regio, de verdeling tussen beroepsposten en vrijwillige posten enzovoorts.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: