PUIK UIT DE OUDE DOOS

Uit de oude doos

In deze rubriek lees je leuke weetjes, gedichten en verhalen van schrijvers of gebeurtenissen in gemeente Beesel

Deel 5

Voor en tijdens de tweede wereldoorlog werd, gedurende de periode 3 april 1938 t/m 3 juni 1945, een dagboek bijgehouden door Mathieu Hendrikus Janssen, geboren te 18 mei 1905 en overleden op 18 maart 1980 in Reuver. Hij was bekend als “baas Janssen” of “de baas” van greswarenfabriek Teeuwen.

(Leeftijd op foto 66 jaar)

Uit dit dagboek is onderstaand relaas overgenomen :

Zondag 12 november 1944


Her regende de hele dag. De brand die wij zondagavond j.l. in Venlo zagen bleek inderdaad het gehele gebied rond de Klaaskerk en de Martinuskerk te betreffen. De hele binnenstad schijnt één grote puinhoop te zijn. Thans horen wij in de verte vanuit het Westen weer het gebulder van de kanonnen. Gisterenavond zonk het veer Reuver-Kessel waarbij 7 mannen van Belfeld en enkele Duitse militairen verdronken. De mannen moesten in Roggel met paard en kar granen ophalen.

In Belfeld zou vandaag de Ortsgruppenführer zijn doodgeschoten (zelfmoord?). De in de keramiek gelegerde soldaten vertrokken zondag. Er zijn weer nieuwe ingekwartierd. Gisteren trok ik de boer op om wat koren los te krijgen. Het lukte mij, zeggen en schrijven, 5 kilogram mee naar huis te brengen. Aardappelen staan nog volop in het veld. De boeren kunnen ze niet gerooid krijgen. Gelukkig blijft het open weer en vriest het nog niet. Levensmiddelen blijven zeer schaars. Boter en vet kregen wij al 3 weken niet meer.

`s Avonds brengt al wekenlang slechts een kleine petroleumlamp enig licht. Veel mensen kunnen totaal niet meer over licht beschikken. Meestal dezelfde mensen zitten, wegens ontbreken van kolen, in de kou.


Er staan weer 6 wagons om te laden met buizen. Zolang het kan moeten we alles inladen.

Gisteren zouden in Venlo en Roermond weer bommen zijn gevallen. Gisterenavond lagen achter onze tuin 3 lichtkogels op de grond te vlammen. Toen ik buiten kwam meende ik in eerste aanleg dat de fabriek brandde.

Over de oorlog hoort men nog steeds niets. De Venlose krant verschijnt al lang niet meer. De gebouwen van de krant in het centrum van Venlo zouden in puin liggen. Men zegt dat “ze” richting Rotterdam trekken. Alhier verwachten wij elk moment een offensief. We verlangen er erg naar omdat wij ernaar snakken om van die moffen af te komen. Vanwege het stelen op grote schaal verborgen wij de inmaak, enkele lakens en kledingstukken.

Tot de volgende keer als wij de dag mogen beleven.

Tekst- en fotobron: Wim Rovers

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: