PUIK UIT DE OUDE DOOS

Uit de oude doos

In deze rubriek lees je leuke weetjes, gedichten en verhalen van schrijvers of gebeurtenissen in gemeente Beesel

Deel 4

Voor en tijdens de tweede wereldoorlog werd, gedurende de periode 3 april 1938 t/m 3 juni 1945, een dagboek bijgehouden door Mathieu Hendrikus Janssen, geboren te 18 mei 1905 en overleden op 18 maart 1980 in Reuver. Hij was bekend als “baas Janssen” of “de baas” van greswarenfabriek Teeuwen.

(Leeftijd op foto 66 jaar)

Uit dit dagboek is onderstaand relaas overgenomen :

Zondag 5 November 1944 (20.00 uur)


De kanonnen bulderen de laatste dagen aanhoudend. Vanaf afgelopen nacht tot op dit moment hangt een rode gloed boven het slagveld. Vooral Venlo is de laatste dagen herhaaldelijk

gebombardeerd en de daardoor ontstane branden kunnen wij duidelijk zien. Momenteel trillen deuren en ramen door het oorlogsgeweld in de Peel alwaar al circa 6 weken zware gevechten woeden.

Wat moeten wij nog meemaken? Wij kunnen ons op het ergste voorbereid houden.

Nachtwacht Tinus Pijnenburg klopt aan en vraagt om een batterij. Ik loop met hem de straat op om nog eens naar de lichtgloed boven Venlo te kijken.

Hij meende dat de Klaaskerk in Venlo in brand stond. De vlammen konden wij, zoals gezegd, goed zien. In Venlo vielen de laatste dagen honderden doden. De Venlose burgerij vlucht naar de dorpen, óók naar Reuver.


Thans zijn weer vliegtuigen hoorbaar. Dagelijks vlucht men de kelders in. Vrijdag j.l. bevond ik me op het lager toen plotseling vier jagers schietend naar beneden doken. Ik vluchtte, maar wist eigenlijk niet waarheen. Gelukkig vlogen de kogels en vielen de bommen ver genoeg van mij af.

Onder deze omstandigheden is men geen ogenblik meer zeker van zijn leven. In ons dorp gaat het goddank nog tamelijk goed. Vandaag verlieten weer enkele militairen het fabrieksterrein. Spoedig verwachten wij opvolgers. Het stelen groeit en bloeit.

Tekst- en fotobron: Wim Rovers

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: