PUIK VERHAAL

Peter Muijsenberg

Puike mensen buiten het land van Puik

Peter Muijsenberg heeft voor de rubriek Puike mensen buiten het land van Puik deze keer een aantal vragen beantwoord. Peter is opgegroeid in Reuver en woont nu in Maasbree.

Naam: Peter Muijsenberg | Leeftijd: 56 jaar | Woont nu in: Maasbree | Woonde in: Reuver

Peter, stel je even voor. Verwijs eventueel ook naar de samenstelling van je ouderlijk gezin, waar je hebt gewoond, etc..

Hallootjes, mijn naam is Peter Muijsenberg en ik ben 56 jaar geleden in het "Ruiversveld" geboren. Op Sonsbeecklaan nummertje 4 was ik de oudste van een gewoon arbeidersgezin, waarbij Pap als automonteur dagelijks naar Dick Spronk fietste en Mam zich in de traditionele rol van huisvrouw gelukkig voelde. Samen zorgden Pap en Mam (Jan en Joke) voor mij en mijn kleine broertje Erik, die momenteel in Tsjechië woont. Op die Sonsbeecklaan had ik een leuke jeugd: ik speelde er veel buiten, ging naar school en sportte veel.

Waardoor ben je (toch?) in Maasbree terechtgekomen en ben je er gaan/blijven wonen? En wat trekt je in het bijzonder aan in deze omgeving?

Door de liefde. Vroeger gingen we vanuit Reuver veel uit in Helden, bij zaal Aerdts (later Apollo) en het Kubke (later Palladio). Ik leerde daar een Breets maedje kennen, ze volgde de politieopleiding en arresteerde me meteen en sloeg me in de boeien. We gingen uit praktisch oogpunt in Maasbree wonen in verband met de bereikbaarheid van ons werk. Onze kinderen werden geboren en als die opgroeien in een omgeving en er zich thuis voelen, dan blijf je er gewoon. Net als Reuver is Maasbree een dorp waar je het overzicht hebt, waar het sociale leven floreert en waar je goed kunt aarden.

In Reuver is van oudsher meer industrie, in Maasbree zijn meer boeren en tuinders. In Reuver hebben ze het 'kaad' en in Maasbree 'kod'. In Reuver is carnaval hot, in Maasbree is de kermis groots.

Aan beide kanten van de Maas is het goed toeven. Maar er zullen ongetwijfeld verschillen zijn. Jij hebt inmiddels lang genoeg aan beide ‘oevers’ gewoond om de verschillen te kunnen benoemen.

In Reuver is van oudsher meer industrie, in Maasbree zijn meer boeren en tuinders. In Reuver hebben ze het 'kaad' en in Maasbree 'kod'. In Reuver is carnaval hot, in Maasbree is de kermis groots. In Reuver doen ze kruisjassen en hogen en in Maasbree meer rikken. Maar in het algemeen zijn de verschillen kleiner dan de betekenis die de mensen eraan geven. Het verschil zit vooral in het gevoel dat men erbij heeft, een stuk chauvinisme en dat is ook goed zo. Maar je bent thuis waar je familie en vrienden wonen.

Wat herinner je je het meest van de tijd in Reuver? Wat is je leukste herinnering?

O, dat zijn er zoveel, daar ga ik er echt niet eentje van uitkiezen, daarmee zou ik de andere herinneringen tekortdoen. De Sonsbeecklaan was een hele gezellige straat waar men samen leefde, samen op straat speelde, samen feestjes vierde en vooral er voor elkaar was als het nodig was. Het leuke van een startende arbeidersbuurt is het feit dat gezinnen er in een gelijke situatie opgroeien met elkaar. De beste herinneringen heb ik aan mijn vrienden van die tijd en wat ik daarmee meemaakte tijdens kermis, carnaval, vakanties en in de weekenden in de Schakel en later de Drakebôch in Beesel.

Wie zou je nog eens willen spreken uit die tijd?

Mijn vrienden van toen spreek ik nog vaker, maar ik zou nog wel eens terug willen kijken met het clubje brugpiepers waarmee we samen vanuit Reuver naar de rijksscholengemeenschap in Roermond fietsten in 1975. Helaas is Bennie al overleden maar dan denk ik aan Juul, Eric, Twan, Peter, Jos en Jeuke.

Als je één dag minister-president zou zijn, wat zou je dan willen aanpakken?

Meer geld voor de ouderenzorg. Kleine kinderen en ouderen hebben zorg nodig. Kleine kinderen wonen vaak thuis en hebben meestal twee verzorgers, maar ouderen zijn afhankelijker van externe hulp. We worden steeds ouder, maar vaak kan men wel minder zelf. Daar is goede hulp voor nodig. De mensen in de zorg doen hun stinkende best, waarvoor mijn respect, maar ze hebben ook maar twee handen en door tijdsgebrek schieten juist de sociale praatjes er vaak bij in. Eenzaamheid en de gevolgen daarvan liggen dan op de loer.

Heb je nog iets op je bucketlist staan dat je met ons wil delen?

Ik zou nog graag een paar camino's (pelgrimstochten) lopen. Ik heb dit voorjaar met een vriend een week van de Camino Portugues gelopen als try-out: dit is goed bevallen en smaakt naar meer. Je maakt dan heel veel mee in een week, een weekje zon/zee/strand is daarbij vergeleken maar saai. Allerlei nationaliteiten, leeftijden en levenservaringen ontmoeten elkaar in een sfeer van "back to basics" en daardoor waardeer je hele vanzelfsprekende zaken weer meer.

Peter’s slaappaspoort

Ligt erin om?

Ik lig er meestal in om 23.00 uur.

Staat op om?

Ik sta om 07.00 uur op (ik heb mijn 8 uur slaap ook hard nodig).

Draagt in bed?

Ik draag gewoon een pyama in de winter en alleen ondergoed bij warm weer.

Waar lig je wakker van?

Letterlijk lig ik maar sporadisch ergens wakker van, figuurlijk is dat een ander verhaal. Ik wordt wel vaak wakker in verband met een prostaat die ergens tegenaan begint te duwen.

Waar mogen ze je voor wakker maken?

Het liefste wordt ik niet wakker gemaakt, maar als er iemand van de familie in nood is, dan wil ik natuurlijk wakker gemaakt worden.

Zou wel eens een beschuitje willen eten met?

Zou een beschuitje willen eten met schlagerzangeres Andrea Berg, afkomstig uit Krefeld. Een self-made zangeres met een mooie stem met veel gevoel en sfeer.

Foto- en tekstbron: Peter Muijsenberg


Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: