PUIK UIT DE OUDE DOOS

Uit de oude doos

In deze rubriek lees je leuke weetjes, gedichten en verhalen van schrijvers of gebeurtenissen in gemeente Beesel

Voor en tijdens de tweede wereldoorlog werd, gedurende de periode 3 april 1938 t/m 3 juni 1945, een dagboek bijgehouden door

Mathieu Hendrikus Janssen, geboren 18 mei 1905 en overleden 18 maart 1980 in Reuver bekend als “baas Janssen” of “de baas” van greswarenfabriek Teeuwen.

(Leeftijd op foto 66 jaar)

Uit dit dagboek is onderstaand relaas overgenomen :

Zondag 29 oktober 1944. (10.00 uur)Vandaag vlogen al enkele formaties bommenwerpers over. Reden om andermaal de kelder in te vluchten. Acht dagen geleden liep de spanning ook hoog op. Het gerucht ging dat de toen aankomende week alle mannen van 16 tot 60 jaar weggevoerd zouden worden. Het bleek godzijdank loos alarm. Wel is afgelopen week het vee voor 70% weggehaald. Het was een treurig gezicht toen men de koebeesten bij elkaar dreef en afvoerde. Enkele beesten knepen er tussenuit. Op een gegeven moment stonden 2 koeien achter ons huis. Eén haalde men meteen terug. De andere stalden wij in de fabriek en later bij Sef Gommans die achter de fabriek woont. Van hem krijgen we als tegenprestatie per dag 1½ ltr melk. Deze week ontvingen wij een nieuwe Ausweis om over straat te mogen lopen. Donderdag hielden de moffen een razzia. Een 50-tal Grüne Polizei zette daarbij de straten af en met 4 à 5 man ging men de woningen binnen. Ze zochten mannen die zich aan het verplichte werken hadden onttrokken. Ook bij mij vielen ze zo maar binnen. Gisteren bombardeerden de Engelsen de bruggen in Venlo en Roermond. In Roermond is de brug over de Maas vernield en daarbij vielen “maar” enkele doden. Ook in Venlo zou de brug onbruikbaar zijn maar daarbij zouden veel doden zijn gevallen. Ook gisteren en afgelopen nacht bulderde het doorlopend flink vanuit de richting Helden, Horst, Weert. Steeds meer voelen wij persoonlijk de ellende van de oorlog. Geen water, geen licht en de winkels zijn leeg. Het vee is verdwenen. De voorraad kolen in de fabriek nam men in beslag. Alle inventaris en voorraden in de fabriek moesten worden opgegeven. De meeste mensen hebben hun varken geslacht, maar de mijne is nog aan de te kleine kant. Wij gaan de winter tegemoet onder dreiging van hongersnood, evacuatie, uitplundering en oorlogsgeweld.

Tekst- en fotobron: Wim Rovers

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: