PUIK GEZONDHEID

Zet een raam open

De meeste mensen hebben het altijd over vitamine C en weerstand, maar wat ze vaak vergeten is de relatie tussen het raam en onze weerstand. Verschillende najaarsklachten hebben te maken met een slecht binnenhuisklimaat, omdat de ramen in de herfst massaal dichtgegooid worden en verwarming aangezet wordt. Gemiddeld zijn er zo’n tien verschillende schimmelsoorten in huis. Ze zitten vaak in vochtige, warme plekken met weinig ventilatie. De schimmels in je huis kunnen leiden tot ademhalingsproblemen en allergische klachten. Het is daarom dus beter om vaker het raam open te zetten, zodat het huis geventileerd wordt. Dit is belangrijk om je fit te voelen.

Eet kool

Staar in een vuurtje

Eet herfstkleuren

Tip van uw apotheker - Mathea Obster-Keusters, Apotheek Reuver

Gaat u ook op zoek naar kruidenproducten om de herfst door te komen? Hier wat feiten en fabels over deze soms als onschuldig aangeprezen middelen. Het is gewoon een fabel dat alle in Nederland verkrijgbare kruidenproducten zijn gecontroleerd.

Kruidengeneesmiddelen worden beoordeeld op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dit geldt echter niet voor kruidensupplementen. In zo’n supplement is de exacte hoeveelheid werkzaam kruid onbekend en kan het zelfs onbekend zijn of dit überhaupt werkzaam is. Het is wel een feit dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van uw medicijnen. Zo bleek uit recent onderzoek dat kurkuma (geelwortel) de werkzaamheid van het borstkankermedicijn tamoxifen kan doen afnemen. Een reeds langer bekend voorbeeld van een wisselwerking met medicijnen is sint-janskruid (hypericum), dat invloed heeft op meerdere veel gebruikte medicijnen (bijvoorbeeld invloed op de anticonceptiepil en cholesterolverlagers). Meer dan 10% van de Nederlanders gebruikt kruidensupplementen. Vrouwen zijn daarbij grotere gebruikers dan kinderen en mannen. Dat is gewoon een feitje. Nog een fabel? Dat kruidenproducten niet zouden werken. Kruidenproducten bestaan uit planten, delen van planten of combinaties daarvan. Een deel van de reguliere medicijnen stammen af van stoffen die in kruiden voorkomen. Kruidenproducten kunnen dus gewoon werkzaam zijn. Aan de andere kant is het dan ook een feit, dat kruidenproducten bijwerkingen kunnen geven. Gaat u dus op zoek naar kruiden om de herfst te ‘overleven’? Overleg met uw apotheker of u deze middelen naast uw medicijnen kunt gebruiken.

Het helpt je helder nadenken

Het kan dat het tussen de oren zit of niet, maar zodra het buiten frisser wordt, lijkt het wel alsof je een stuk beter kunt nadenken. De koude lucht inademen en dan weet je ineens wel wat je moet doen.

Het is goed voor je liefdesleven

Het brengt ons samen

Je slaapt dieper

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: