PUIK RUBRIEK

Een ode aan…

Dag van de leraar

Afgelopen zaterdag was het de dag van de leraar. Een jaarlijkse feestdag voor alle superhelden op deze wereld; de leerkrachten! En terecht, want wees nou eens eerlijk, jij herinnert je toch ook die ene leerkracht die voor jou het verschil heeft gemaakt? Een uitgelezen kans voor mij, als leerkracht van het jaar, om een ode te brengen aan al deze toppers die dag in, dag uit, topprestaties leveren.

Een ode aan die ene leerkracht, je kent ze wel…

Een ode aan… Alle leerkrachten die iedere dag weer tot op het bot gedreven zijn om zich maximaal in te zetten om het beste in iedereen naar boven te halen

De onvermoeibare leerkracht

Die ene leerkracht, je kent ze wel… Met een hand worden de veters van een leerling gestrikt, met de andere hand wordt een leerling ondersteunt bij het snuiten van de neus, dit alles terwijl wordt voorgelezen uit het lievelings prentenboek van de klas. Ongeacht hoe hectisch de dag ook wordt, deze leerkracht blijft koel. Ook na school, wanneer nog vier oudergesprekken, twee vergaderingen en een corvée beurt op de agenda staan. Een ode aan deze koele kikker!

De ervaren-rot-in-het-vak-leerkracht

Van papier naar tablet, groeiende klassen, nieuwe extra taken, deze leerkrachten hebben het de afgelopen decennia allemaal al meegemaakt. Deze superhelden zijn te prijzen voor hun gigantische aanpassingsvermogen en lange adem; ondanks veranderingen en de nodige tegenslagen hebben zij hun vertrouwen in het onderwijs nooit verloren. De doorgewinterde leerkracht, de vraagbaak voor alle nieuwe, startende of zoekende leerkrachten. Een ode aan deze rot(s) in de branding.

De stand-up leerkracht

Deze leerkracht heeft in zijn of haar verleden de keuze gemaakt om een carrière in de komedie te laten varen… En maar goed ook, want wat is er nu mooier dan je talent voor humor en hilariteit te combineren met het mooiste beroep op de wereld; het leraarschap! Moppen tappen in de klas, het opvoeren van sketches voor vertrekkende collega’s en het brengen van positiviteit op een donkere dag, deze stand up comedian is van alle markten thuis. Een ode aan deze lachspier-trainers.

De mannelijke leerkracht

De panda onder de leerkrachten; met wat geluk ben je deze leerkracht de afgelopen tijd nog in het ‘wild’ tegengekomen. Hoewel deze langzaam krimpende groep momenteel absoluut in de minderheid is, houden zij zich nog uitstekend staande tussen het hoge oestrogeengehalte. En maar goed ook, want wat zien wij ze graag! Niet alleen omdat ze zonder te klagen luisteren naar oeverloze gesprekken over een bad-hair day, chocolade en romantische komedies, maar vooral ook omdat ze zo nu en dan kunnen zorgen voor mannelijke nuchterheid in verhitte discussies rondom onderwijsvernieuwingen of schoolactiviteiten. Een ode aan de leerkracht die zijn mannetje staat!

De ik-heb-het-nog-nooit-gedaan-dus-ik-denk-dat-ik-het-wel-kan leerkracht

In hun privéleven zijn deze leerkrachten vaak absolute durfals, verre reizen maken, parachute springen en diepzeeduiken; het is ze op het lijf geschreven. Maar ook in hun rol als leerkracht tonen zij zich als een heuse lefgozer. Deze Pippi Langkous heeft vertrouwen in zichzelf en de ontwikkelkracht van het onderwijs. Het onderwijs kan in de ogen van deze leerkracht immers altijd beter, en daar draagt hij of zij graag haar steen(tje) aan bij. In weldoordachte proeftuintjes worden door deze professional de mooiste zaden geplant en daar plukt het hele onderwijs uiteindelijk haar vruchten van. Een ode aan deze out-of-the-box denkende frisse wind!

De leerkracht die het verschil maakt

Een ode aan… Alle leerkrachten die iedere dag weer tot op het bot gedreven zijn om zich maximaal in te zetten om het beste in iedereen naar boven te halen. Of je nu die ene mannelijke leerkracht bent, of die onvermoeibare leerkracht, die ervaren-rot-in-het-vak of gewoon vooral jezelf, duizend maal dank dat jij er bent. Jij maakt het verschil!

Foto- en tekstbron: Anouk Huijs / Tirzah Schnater

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: