PUIK COLUMN

Jeroen de Mol

EEN ANDER GEZICHT

Het is warm, ik neem nog een slok van mijn bier en kijk naar de kerktoren. De klok slaat 9 uur. Op de achtergrond hoor ik een groepje mensen lachen die met hun telefoon bezig zijn. De Russische 'Face App' lijkt heel wat teweeg te brengen terwijl het kwik inmiddels de 40 graden Celsius heeft aangetikt.

Hete zomers

Er lijkt geen einde te komen aan deze warme zomer. Als we de voorspellingen moeten geloven dan worden hete zomers eerder regelmaat in plaats van uitzondering. Vragen als: komt er ooit nog een elfstedentocht? Of, zal het ooit nog sneeuwen? Voeren tegenwoordig de toon tijdens actualiteitsprogramma's. Als je het mij vraagt laten we de elfstedentocht over aan Maarten van der Weijden en is de huiskamer van Gorden de enige plek in Nederland waar het ooit nog zal sneeuwen.

Een verlepte bejaarde

Op het terras gaat het schaterlachen verder en wordt de een na de ander omgetoverd in een verlepte bejaarde. Zelfs de kastelein is nieuwsgierig naar zijn gesteldheid over 40 jaar. Het liefst zou ik hem adviseren om eens aan de andere kant van het buffet te kijken waar menigeen zijn pensioen zit te verdrinken, maar ik laat deze opmerking achterwegen. Ik hoop hier namelijk nog vaker te kunnen komen.

Het bolletje smurfenijs smelt sneller
dan dat het meisje likken kan

Smurfenijs

Terwijl Poetin lachend onze aftandse foto's voorbij swipet, genieten wij, niets vermoedend, van het warme weer. Aan de overkant van het terras zie ik een jonge vader met zijn dochter de ijswinkel uit lopen. Ze lopen in de richting van het terras. Het bolletje smurfenijs smelt sneller dan dat het meisje likken kan. De vader kijkt me lachend aan: '' dat heeft ze van d'r moeder" zegt hij vol trots. Stilzwijgend kijk ik hem na en fantaseer hoe vaderlief er over 40 jaar uit zou zien. Ik geneer me voor mezelf en besef me dat mijn focus niet moet liggen op het maken van bezopen bejaarde foto's, maar op het smelten van het ijs.

Zeespiegel

Terwijl ik verbrand in de warme zomerzon verdwijnen de poolkappen en blijft de zeespiegel stijgen. Wanneer ik daadwerkelijk wil weten hoe ik er als hoogbejaarde man uit zal zien, zal ik moeten voorkomen dat onze zeespiegel stijgt en ons weer minder extreme vormen zal aannemen.

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: