PUIK COLUMN

Maartje Rovers

SJOEËN SJOON SJING SJANG!

Ik heb de laatste weken nogal wat contacten opgedaan in Azië, China welteverstaan. Het is niet dat ik een penvriendin in Shanghai heb, maar ik winkel er graag en regelmatig. Dus om de zoveel tijd stopt er weer een wit busje bij ons voor de deur en wordt er een pakje geleverd met de groeten uit Guangzhou. Zeker in de dagen na Kerst wordt mijn drang naar het online shoppen in China groter en open ik op de vreemdste momenten de app en typ ik weer een zoekterm in de zoekbalk die altijd zorgt voor de meest verrassende en fantastische resultaten.


In de aanloop naar de vastelaovend pin ik me op Pinterest suf aan heel wat schminkvoorbeelden, verentooien (dé hit van 2019), zelfgemaakte peuter-kippenpakjes en nog meer hoofddeksels en kom ik erachter dat ik ook dit jaar weer niet aan de slag ga met het lijmpistool, maar ik toch mijn vriend Ali uit China raadpleeg.


Voornamelijk vrouwelijke vastelaovesvierders krijgen dezelfde kriebels merk ik. Voordat ik het wist, werd ik toegevoegd in een heuse Ali-app om een avondje gezellig, onder het genot van een wijntje, online te winkelen in China. Wat het oplevert? Een avond vol lol en plezeer om de meest foute jurken, pruiken, tassen, kinderkleding etc.

De voorpret is het halve werk. Niet overtuigd? Probeer het maar eens! Een avond zo veel mogelijk Tupperware kopen vond men vroeger heel normaal. Tijd om de grenzen over te gaan, want de hele site is een wereld op zich.


In een aantal jaren tijd is de omzet van dit bedrijf enorm gestegen en maken ze meer winst dan het Amerikaanse Amazon bijvoorbeeld. Amazon werd opgericht in 1994 en was één van de eerste bedrijven die online producten gingen verkopen. Het is een mondiale trend: zonder veel nadenken, kopen wat we willen hebben. Snelle behoeftebevrediging voor een lage prijs. Steeds vaker halen we onze producten uit andere werelddelen, binnen een muisklik gepiept! Hoe Global Shift wil je het hebben?


Weet ik wie mijn pruik maakt en wat die persoon hieraan verdient? Het antwoord moet ik je schuldig blijven.

En hoe zit het met de milieulast? Het vervoer gaat per luchtpost en dus zit je met uitstoot van CO2 , oftewel koolzuurgas dat zorgt voor opwarming van de aarde en klimaatverandering. Vaak worden deze producten gemaakt in fabrieken die zorgen voor een enorme milieuverontreiniging, omdat de milieu-eisen in China heel anders zijn dan bijvoorbeeld binnen de EU.


Misschien toch eens tijd om het tij te keren en een voorbeeld te nemen aan de 35.000 Belgische klimaatspijbelaars? Of eens binnenlopen in het Windjbuujelwinkelke van de Bruna voor een potje glitters of wimpers en waar de dames van het gèngig gedaelte en bestuur prachtig versierde hoeden verkopen? Geen groetjes uit Guangzhou! Groetjes óet Offebek! Of...wie heeft er nog een lijmpistool over?Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: