PUIK VERHAAL

De wolf

Terug in ons land?

Op donderdagavond 6 september was er een lezing over de wolf georganiseerd door HVMS en MHVS in de horecaruimte van hoeve Genoenhof. Daarvoor was de regionale wolvendeskundige Wim Tegels uitgenodigd. Er was veel belangstelling voor zijn verhaal en debijbehorende beelden. Zo’n 80 personen waren aanwezig en schroomden niet om vragen te stellen of om standpunten in te nemen. De spreker maakte ons duidelijk dat de wolf binnen afzienbare tijd terug zal keren in onze omgeving. Het dier is al langer dan de mens op deze wereld en heeft hier in het verleden samen met de mens geleefd.

De wolf

In tegenstelling tot de honden hebben wolven zich niet aangepast. De hond stamt oorspronkelijk van de wolf af en is van oorsprong ook een wolf; er zijn zo’n 350 hondenrassen. De wolf is ongeveer 100 cm lang en 70 tot 90 cm hoog en weegt 30 tot 50 kg. Hij heeft lichtgekleurde wangen en kleine oren, afwijkend van hondenoren. Wolven worden gemiddeld 12 jaar oud en zijn na 2 jaar geslachtsrijp. Ze leven in roedels met ouders, jaarlingen en puppy's samen in hun burcht. Jaarlijks kunnen er 4 tot 6 welpen geboren. Als ze twee jaar oud zijn verlaten de meeste hun roedel en gaan ze zwerven, soms over grote afstanden. In een half jaar wordt wel 2.000 km afgelegd.

De wolf terug?

De wolf was in Nederland verdwenen en kwam tot (voor kort niet) meer voor in Nederland; de laatste wolf werd in 1897 in Brabant gedood. Vanaf 1982 is hij in West-Europa een beschermde diersoort volgens het verdrag van Bern en sindsdien is dit dier langzaam maar zeker aan het terugkeren. Vanaf 1996 zijn wolven vanuit Polen naar Duitsland gekomen. De wolf Naya is met een zender uitgerust en dus te volgen op haar levensweg. In 2015 geboren

nabij Dresden is ze via Oost-Nederland en Limburg in België terecht-gekomen. Er zijn berichten omtrent een tweede wolf waargenomen in haar buurt.

Risico's

In Nederland zijn vanaf 2011 sporen van wolven waargenomen, in 2018 zelfs van acht verschillende exemplaren. Een risico van de wolf is het verspreiden van het rabiës-virus, hondsdolheid. Ook zijn jachthonden wel eens aangevallen. Mensen bijna nooit, zeker volwassenen niet. Een wolf is banger voor een mens dan omgekeerd. In vroegere tijden zijn wel eens kleine kinderen, die als schaaphoeder optraden, aangevallen, tijdens een laag aanbod van prooidieren.

Schapen

Als een wolf schapen heeft aangevallen en deze dood, heeft de schapenboer recht op schadevergoeding vanuit het Faunafonds. In 2017 werden bij 8 incidenten 21 schapen gedood. Er werd toen €10.000 uitgekeerd, dat is € 476,- per schaap. In 2018 werden tot oktober bij 35 incidenten 134. Volgens de schapenboeren veel te weinig. vraag bij incidenten met schapen is vaak: was het een wolf of een (verwilderde) hond? Een schapenboer zal zijn schapen ’s nachts moeten gaan beveiligen met een omheining van zeker 110cm hoogte met daarin 4 elektriciteits-draden en wellicht met een speciaal getrainde kudde-beschermhond. Maar wie gaat dit betalen? Professionele schapenhouders kunnen hiervoor subsidie krijgen van de provincie en wellicht het Fauna-fonds. Maar hobby-schapenboeren komen hiervoor nog niet in aanmerking. De vraag werd gesteld of er wel genoeg ruimte is voor 'groot' wild in Nederland: de lynx, de wolf

Tekstbron: Biejeingezeumerd 2018-4 van HV Maas- en Swalmdal

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: