PUIK VERHAAL

Terugblik zwembad de Bercken

seizoen 2018.

Stichting Zwembad de Bercken kan al jaren rekenen op vele vrijwilligers. Recent rondden zij samen het 23ste zwemseizoen af. Nou af? Als de poorten van het zwembad voor bezoekers sluiten, wil dat niet zeggen dan de vrijwilligers klaar zijn. In tegendeel zelfs.

Evalueren, preventief onderhoud en grote projecten

Ook in de periode tussen sluiting en opening verrichten vrijwilligers van het zwembad veel werk. Naast de evaluaties van de werkgroepen vrijwilligers, horeca, techniek, waterbeheer, poetsen & opruimen, opleidingen en activiteiten is er preventief onderhoud nodig en zijn er jaarlijks een paar grotere onderhoud- en of vervangingsprojecten.

Nieuwe coating en een kristallen laag

Het coaten van de bassins is een behoorlijke klus die periodiek moet gebeuren. Het complete bassinoppervlak wordt dan gezandstraald, de slechte plekken en scheuren worden bijgewerkt en aansluitend wordt handmatig een 2 componentencoating aangebracht. Dat coaten wordt - om vele euro’s te besparen – de laatste jaren ook door vrijwilligers uitgevoerd. Sinds enkele jaren staat er een vast coatingteam klaar die met veel plezier deze onderhoudswerkzaamheden uitvoert. Dit jaar was het ondiepe bad aan de beurt. Een extra lastige klus omdat op de bodem van dit bassin ook nog een kristallen laag moet worden aangebracht zodat de vloer minder glad is voor de zwemmers.

Bye, bye … 23 jaar oude verwarmingsketel

Een groot vervangingsproject voor dit jaar is het verwarmingssysteem van het zwembadwater. De huidige verwarmingsketel is na 23 dienstjaren hoognodig aan vervanging toe. Met het nieuwe systeem bestaande uit vier kleinere ketels is het rendement en de betrouwbaarheid voor de verwarming van het badwater weer up-to-date. Met de nieuwe ketel hoopt stichting Zwembad de Bercken tegelijkertijd een behoorlijke besparing op het gasverbruik - de grootste kostenpost - te realiseren.

Puik weetje: Zwembad de Bercken is het enige zwembad in de verre omtrek die de bezoekers een watertemperatuur van 25°C aanbiedt.

‘Noodklok’ met succes geluid

Voldoende vrijwilligers voor het ‘runnen’ van het zwembad blijft voor de stichting continue een grote uitdaging. Voor opening van het zwemseizoen van dit jaar bleek dat het aantal vrijwilligers sterk was gedaald. Versterking was dringend nodig. Om vrijwilligers te werven werd in het verleden vaak geflyerd bij supermarkten en andere drukke openbare gelegenheden. Dit jaar werd met een mediacampagne onder andere via Puik en Via Limburg nieuwe vrijwilligers geworven. In deze campagne werd de spreekwoordelijke ‘noodklok’ geluid. En met succes. Het leverde stichting Zwembad de Bercken 35 nieuwe vrijwilligers op die zich hopelijk de komende jaren samen met de andere vrijwilligers inzetten om zwembad De Bercken open te houden.

Top 3 met 48.000 bezoekers

Het zwemseizoen 2018 was zeer succesvol. Door de hoge temperaturen - vanaf half juni daalde het kwik niet meer onder de 25°C – is het dit zwemseizoen qua aantal bezoekers (48.000) op plek drie geëindigd. Alleen in 2002 en 2003 waren de bezoekersaantallen hoger. Vooral de lange periode van aaneengesloten warme dagen zorgde voor dagelijks hoge bezoekersaantallen met een maximum van 1500-1600 bezoekers. Met dit maximum kunnen de vrijwilligers nog goed ’uit de voeten’.

Welkome winst maar ‘pittig’

De omzet was dit jaar op 2003 na de hoogste in de geschiedenis van de stichting. Dit leverde, na vijf zeer magere jaren met zelfs een verlies in 2017, een welkome mooie winst op. Een winst die gezien de benodigde vervangings- en onderhoudsprojecten in de nabije jaren, goed van pas komt. Helaas zit er ook een minder prettige zijde aan een succesvol jaar. Door de vele warme dagen en de vele bezoekers, moesten de vrijwilligers extra diensten draaien. Een extra belasting die soms wel behoorlijk ‘pittig’ was.

Zwemdisco’s en hondenplons

Sinds zes jaar heeft de stichting een werkgroep ‘Activiteiten’. Deze werkgroep organiseert een aantal extra activiteiten. Dit jaar waren er drie zwemdisco’s en wederom een hondenplons. Door het mooie weer werden ook de zwemdisco’s goed bezocht door veel jeugd tussen de 10 en 16 jaar. Hondenplons 2018 was mede dankzij de medewerking van Welkoop (gratis hondenvoer en de hondendouche), een hondentrainer, sledehondenteam, dierenarts, een hondenspeeltjeskraam en hondenreddingsteam erg succesvol. Het reddingsteam verzorgde die avond enkele demonstraties in het diepe bassin. Erg indrukwekkend!

Prachtig seizoen

Al met al is 2018 een prachtig seizoen geworden met zeer positieve cijfers en weinig echte problemen. Het geeft de stichting weer een ‘boost’ om nog jaren door te gaan samen met onze vrijwilligers!

Tekstbron en foto's: Leon Heijmans

Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina: